2 juli: Nattens nyheter

Uppdaterad
Publicerad

Förhandlingar pågår än – ny tidsfrist klockan 11.00

Tidsfristen gick ut vid midnatt och ännu finns inget besked. Förhandlingarna fortsätter in på natten och den nya tidsfristen är satt till klockan 11.

”Inget nytt i förhandlingarna än”, skriver Rebecca Rosenvinge, kommunikationsansvarig vid Svensk Pilotförening, i ett sms till SVT Nyheter.

Under fredagen har parterna i SAS-konflikten suttit i förhandlingar, som skulle nått sitt slut vid midnatt. Strax efter tolvslaget meddelade kommunikationsansvarig vid pilotfacket till SVT att så inte blev fallet. SAS förhandlingschef Marianne Hernæs uppgav först en ny tidsfrist till klockan 5 på lördagsmorgonen, men strax efter klockan 01 rapporterade Karin Nyman, kommunikationsdirektör i SAS, att tiden är ändrad till 11, skriver norska tidningen Dagens Næringsliv.

Detonation och skottlossning i Bjuv

Strax innan klockan 01 natten till lördag larmades polisen om en detonation i Billesholm i Bjuvs kommun. Kort därefter inträffade en skottlossning mot en bostad i centrala Bjuv.

Utblåsta fönsterrutor och skador på en balkong var det polisen mötte när de anlände till detonationsplatsen utanför en affärsverksamhet i Billesholm. Ingen person uppges ha kommit till skada.

– Nationella bombskyddet är på väg för att undersöka platsen och eventuellt säkra bevisning, säger Jerker Olsson, vakthavande befäl i Syd.

Ingen uppges heller ha kommit till skada vid skottlossningen mot en bostad centralt i staden.

– Det var de boende själva som larmade. Det är för tidigt för att säga om dåden har någon koppling, säger Olsson.

Han tillägger att kriminaltekniker ska undersöka den beskjutna byggnaden.

Tredubbling av apkoppor i Europa

Antalet fall av apkoppor har tredubblats i Europa de senaste två veckorna.

Snabba åtgärder måste till för att vända situationen, enligt Världshälsoorganisationen (WHO).

Över 5 000 människor har under våren och sommaren insjuknat i 51 länder där sjukdomen tidigare inte har funnits, enligt den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC.

Av dem smittade finns 90 procent i Europa, där 31 länder har rapporterat fall. På bara två veckor har antalet insjuknade tredubblats, enligt WHO.

”Brådskande och samordnade åtgärder är absolut nödvändiga för att vi ska lyckas vända utvecklingen och stoppa spridningen av den här sjukdomen”, skriver WHO:s Europachef Hans Kluge i ett uttalande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.