Båda Pea Sopos föräldrar smittades av covid-19 på det coronadrabbade äldreboendet i Växjö kommun. Foto: Peter Magnusson/SVT

20 äldreboenden sticker ut – kraftig överdödlighet under andra vågen

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter har identifierat runt 20 äldreboenden som sticker ut och har en kraftig överdödlighet de sista tio veckorna 2020. Vi har varit i kontakt med flera av dessa boenden för att försöka få en bild av vad som hände.

Lammengatan i Lammhult

Vårdboendet Lammengatan hade en kraftig ökning av antalet avlidna under de tio sista veckorna förra året jämfört med tidigare år. SVT Småland har träffat Pea Sopo vars båda föräldrar smittades av covid-19 på boendet.

– Det var ett skitår, vi fick ha två begravningar under samma år, säger han.

Kommunen har ingen förklaring till varför vissa boenden drabbas hårdare än andra.

– Det finns inte en faktor, det finns ingen enskild faktor som vi oroar oss för om jag uttrycker det så, säger Ewa Ekman, omsorgschef Växjö kommun.

Åbrädden i Helsingborg

Den andra coronavågen har drabbat Skåne särskilt hårt. Sex av äldreboendena med högst överdödlighet ligger i regionen. Ett av dem är det kommunala vårdboendet Åbrädden som har haft en fem gånger högre dödlighet de sista tio veckorna förra året jämfört med ett snitt för 2017-2019.

SVT Helsingborg har tidigare tagit del av ett internt mejl från början av december där det talas om 14 avlidna som ”konsekvenserna av det stora smittutbrottet”.

Jan Bleckert är chefläkare för primärvården i Skåne, den grupp läkare som ansvarar för den medicinska vården på äldreboendena. Han har ingen förklaring till varför en del äldreboenden drabbas hårdare än andra. 

– Vi vet helt enkelt inte. Det är ju samma rutiner och restriktioner som gäller överallt. Men det har varit mycket diskussioner kring superspridare och folk som är sjuka utan symptom, säger han till SVT Helsingborg.

Heijkensköldska gården i Södertälje

Det kommunala äldreboendet Heijkensköldska gården i Södertälje hade en fyra gånger högre dödlighet under andra vågen jämfört med tidigare år.

– Det finns olika faktorer som har lett fram till att vi fått smitta på boenden, sedan är det kanske lite tur att en del boenden har varit mindre drabbade än andra, säger Mats Karlsson, resultatområdeschef för vård- och omsorgsboenden på Södertälje kommun, till SVT Stockholm.

För att motverka smittspridning på drabbade boenden uppger Mats Karlsson att de jobbar mycket med det nära ledarskapet.

– Vi hjälper och stöttar våra medarbetare utifrån de rutiner vi har för att på ett lugnt och metodiskt sätt jobba för att begränsa smittan.

Äldreboendet Kolla i Kungsbacka

Två av boendena som sticker ut ligger i Halland, ett av dem är Kolla äldreboende i Kungsbacka som haft en överdödlighet på 200 procent under andra coronavågen. SVT Halland rapporterade i december om hur personal larmade om otillräcklig skyddsutrustning och bristande rutiner.

Fackförbundet Kommunal gjorde en anmälan till Arbetsmiljöverket, men enligt ett beslut från myndigheten i januari var skyddsutrustningen tillräcklig.

Vardaga, som driver boendet, vill inte kommentera överdödligheten utan hänvisar till sina svar från december.

– Vi har som policy att vi inte går ut med exakta antalet som har avlidit. Det är med hänsyn till närstående, sa Gertrud Öjetoft, regionchef på Vardaga, då.

Hon menar att Vardaga har följt de riktlinjer som funnits.

– Jag kan inte se vad vi skulle ha gjort annorlunda.

Victoria i Malmö

I början av november stod det klart att ett stort antal boende och personal smittats av covid-19 på vård- och omsorgsboendet Victoria i Malmö, som drivs av Förenade care. Anhöriga till avlidna riktar skarp kritik mot ledningen, vilket SVT har rapporterat om.

Madeleine Lundström, vd på Förenade care som har tre boenden som sticker ut, säger att de undersöker de uppgifter som har kommit in.

– Jag har naturligtvis tagit del av de inkomna synpunkterna och avvikelserna. Jag ser så klart väldigt allvarligt på det. Det är en tragedi för den enskilde och närstående, säger hon.

Fakta: Så gjorde vi granskningen

SVT Nyheter har undersökt överdödligheten på Sveriges äldreboenden under coronapandemins andra våg, med hjälp av data från söktjänsten Ratsit. Överdödligheten är ett mått på hur många fler som dör än snittet under en viss tidsperiod.

Vi har tittat på antalet avlidna som varit folkbokförda på äldreboenden under de tio sista veckorna 2020 och jämfört med ett genomsnitt från motsvarande period åren 2017-2019.

Vi fann en överdödlighet på 19 procent på landets äldreboenden under tioveckorsperioden 2020. För Region Skåne, som varit hårt drabbad, var överdödligheten runt 50 procent. Andra regioner som sticker ut är Halland, Kronoberg, Gävleborg och Stockholm.

Överdödligheten säger ingenting om hur många som har dött i covid-19, men den kan ge en indikation på var smittan har slagit hårt. Det finns också ett bortfall i vårt material, exempelvis kan människor som bor på äldreboenden vara skrivna på en tidigare hemadress.

Läs mer om granskningen här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronautbrottet – SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet