20 januari: Nattens nyheter

Publicerad

Hackerattack mot Röda Korset – info om över 515 000 personer läckt

Internationella Rödakorskommittén (ICRC) har drabbats av en hackerattack, meddelar organisationen. Hackarna har kommit över personlig information om över 515 000 ”extremt sårbara människor, varav många flytt från konflikter”, uppger ICRC i ett uttalande.

Intrånget skedde hos ett externt it-bolag i Schweiz som ICRC anlitar för att lagra data. Det är oklart vem som ligger bakom intrånget, men ingen information ska ha läckt ut och finnas allmänt tillgänglig.

Som följd av attacken har ICRC tillfälligt tvingats stänga ner ett program som arbetar med att återförena familjer som splittrats av krig och konflikter.

Flera lastbilsolyckor under nattens svåra halka

Både i höjd med Grådö och utanför trafikplats Brunna i Hedemora har olyckan slagit till mot större lastbilar som halkat av väg 70 norrgående.

Båda lastbilar halkade in i mitträcket för att sedan slussas ut i diket, varpå den ena helt tippade över sin egen kant.

Olyckorna resulterade i ett totalstopp på vägen. Bärgningsbilar och räddningstjänst larmades till platserna.

Biden: Putin kommer få betala dyrt när han testar oss

Efter ett år vid makten höll USA:s president Joe Biden årets första officiella pressträff i Vita huset under onsdagskvällen. Presidenten är hårt pressad från flera håll och fick därför prövande frågor. Han kommenterade bland annat coronahanteringen, den kraftiga inflationen i USA och situationen kring konflikten i Ukraina.

Kort efter starten tog han upp frågor kring coronahanteringen. Han erkände att det varit ett misstag ett inte sätta igång med covidtestningen tidigare. Han menar samtidigt att läget är bättre än för ett år sedan, och att ytterligare en nedstängning inte är aktuell.

Därefter svarade Biden på flera frågor gällande situationen i Ukraina. Under tiden poängterade han att man diskuterat läget med Finland.

– Jag har talat med Finlands premiärminister om Sverige och Finlands oro över Rysslands agerande.

När Biden fick frågan av tidningen New York Times hur han ställer sig till Putins senaste agerande och hur han tolkar Rysslands president i nuläget, svarade han:

– För det första tror jag fortfarande inte att Putin vill starta fullskaligt krig. För det andra kommer han troligen att testa oss här i väst och Nato, men det tror jag att han kommer få betala ett dyrt pris för, att han inte förstår nu vad det kommer att kosta honom. Jag tror Putin kommer att ångra sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer