Sanningskommission krävs om kungen

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiets representant i justitieutskottet kräver en sanningskommission för att reda ut uppgifterna om kung Carl XVI Gustafs och hans vänners kontakter med grovt kriminella.

I en skriftlig fråga till statsminister Fredrik Reinfeldt påpekar Lena Olsson risken för att kungen, som bland annat är ordförande i utrikesnämnden, utsätts för utpressning.

Olsson vill att kungen tar time-out från nämnden och att kommissionen tillsätts.

Skandalen med kungens vän

Bakgrunden till Olssons initiativ är uppgifter om att kungens vänner ska ha tagit kontakt med grovt kriminella för att stoppa publiceringen av uppgifter om kungens påstådda förehavanden på strippklubbar.

Det hela beskrivs i boken Den motvillige monarken. Uppgifterna förs fram i en kommande bok av livvakten till en gangsterledare som ska ha kontaktats.

På bandupptagningar uppges livvakten och en person som sägs vara kungens vän diskutera uppdraget – att kontakta en av bokens källor för att få reda på vilket känsligt material som fanns. Kungens vän förnekar uppgifterna.

Källan till uppgifterna i Den motvillige monarken är en tidigare nattklubbsägare som hävdar att han besitter någon form av bildbevis.

Sedan uppgifterna blivit kända har hovets pressavdelning till flera medier sagt att kungen inte hade kännedom om några påtryckningsförsök och att kungens vän i så fall agerat på eget bevåg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skandalen med kungens vän

Mer i ämnet