Regeringen skakad av skandalen i äldrevården

Uppdaterad
Publicerad

Den borgerliga regeringen är skakad av skandalen kring Carema och de missförhållanden som avslöjats inom privat äldreomsorg. Väljarnas misstro mot privata vårdbolag som slussar skattevinster ur landet kan lätt spilla över på de politiker, som i väljarnas ögon förknippas med privatiseringar och privata alternativ.

Måndagens snabbinkallade presskonferens i Rosenbad där flera åtgärder presenterades för att försöka förhindra nya vårdskandaler ska ses som ett försök från regeringen att återta det politiska initiativet i den här frågan. Sannolikt är man i Rosenbad mycket lättad över att S-ledaren Håkan Juholts förtroende just nu är exceptionellt lågt bland väljarna. Det här är annars en fråga där Socialdemokraterna skulle ha haft smash-läge mot regeringen.

För även om också Socialdemokratiska politiker lagt ut offentlig verksamhet på privat entreprenad och den förra Socialdemokratiska partikongressen 2009 absolut inte sa nej till vinster i privata vårdföretag har Socialdemokraterna i grunden en djupt rotad misstänksamhet mot privata utförare av välfärdstjänster.

Högsta prioritet för regeringen att visa handlingskraft
Medan borgerliga politiker försökt driva på denna utveckling har socialdemokratiska, med få undantag, försökt bromsa den. Hela friskolereformen till exempel är en borgerlig skapelse, som Socialdemokraterna först var starka motståndare till, men som de senare tvingades acceptera.

Allt detta är väl känt för väljarna och det gör att en borgerlig regering är extra sårbar när den här typen av skandaler avslöjas. För det är inte bara väljare på vänsterkanten som ifrågasätter att skattepengar slussas ut till skatteparadis. Också de viktiga mittenväljarna och klart uttalade borgerliga väljare tycker att skattepengar ska användas väl och därför inte gå till skatteparadis eller direktörsbonusar.

Därför är det nu högsta prioritet för den borgerliga regeringen att försöka visa handlingskraft mot de privata vårdföretag som exploaterar den svenska äldreomsorgen. Därför ställer sig också den politiker i regeringen som har högst förtroende bland väljarna, finansminister Anders Borg, i spetsen när de privata vårdbolagen nu ska läxas upp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen inom äldrevården

Mer i ämnet