Våld i Malmö tas upp i riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

Just nu har riksdagen en debatt med anledning av våldshändelserna i Malmö. Socialdemokraterna, som begärt debatten, efterlyser besked från regeringen om bland annat skärpta vapenlagar och möjlighet till telefonavlyssning vid misstänkta grova vapenbrott.

-Det behövs nu en nationell kraftsamling mot våld, illegala vapen och den organiserade brottsligheten. Den är föranledd av händelserna i Malmö, men vi betraktar inte detta som en Malmöfråga. Den organiserade brottsligheten finns nu fast etablerad i nästan hela Sverige. För det krävs ett nationellt ansvarstagande, sade Morgan Johansson när debatten inleddes.

Justitieminister Beatrice Ask (M) höll med Morgan Johansson och påminde om att regeringen redan 2007 tog initiativ till en nationell mobilisering mot den organiserade brottsligheten.

Dödsskjutningar i Malmö

Ask: Det finns mer att göra

-Vi är kunnigare, mer kraftfulla och samlade för att möta denna typ av kriminalitet. Men det är uppenbart att det finns mer att göra, sade Ask.

Hon framhöll att den organiserade brottsligheten inte är enhetlig utan förekommer i många skepnader och sammanhang.

-Det är en ganska brokig samling vi har att göra med. Den organiserade brottsligheten ska bekämpas uthålligt och med kraft, sade hon.

Hon påminde om att regeringen kommer med förslag om att fler brott ska betraktas som grova och att en översyn av straffpåföljderna är på gång.

Miljöpartiets Maria Ferm tyckte att diskussionen varit en aning uppskruvad och att Malmö har demoniserats.

MP: Segregering, fattigdom och missbruk är orsaken

-Grogrunden för kriminaliteten ligger i olösta samhällsproblem som segregering, fattigdom och missbruk. Vi vill se förebyggande snarare än repressiva åtgärder, sade hon.

Rusta upp miljonprogrammen, skapa ett nationellt handlingsprogram för att minska barnfattigdomen, satsa mer på utbildning så att fler går ut gymnasiet och får jobb, var några av hennes förslag.

-Vad som behövs så snart som möjligt är en ny vapenamnesti. Det finns allt för många illegala vapen i omlopp. Den förra amnestin var lyckad och många vapen, även från kriminella, lämnades in.

Maria Ferm framhöll att även MP kan tänka sig att skärpa vapenlagstiftningen.

-Men det är naivt att tro att högre straff löser kriminaliteten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningar i Malmö

Mer i ämnet