Foto: TT

2015 extralångt år

Publicerad

2015 blir extra långt. En sekund närmare bestämt. Sista minuten, sista timmen av tisdagen den 30 juni blir 61 sekunder lång.

Orsaken till den så kallade skottsekunden är, något förenklat, att jorden snurrar allt långsammare. I förhållande till den internationellt överenskomna standardtiden (UTC) behöver därför tiden kompenseras, även om jordrotationens inbromsning är så liten att den knappt är mätbar.

– Det tillförs ingen ny energi till universum, därför går allting lite långsammare, säger Per Olof Hedekvist, ansvarig för tidhållning på Sveriges tekniska forskningsinstitut (SP).

Förra gången vi hade en skottsekund var 2012. Ytterligare två skottsekunder har infallit under 2000-talet. Men behovet av extrasekunderna minskar.

Sker varannat år

En gång i tiden behövdes exakta tidsangivelser i förhållande till solen för att navigera. I dag handlar behovet mest om vår uppfattning om hur tid ska uppfattas.

– Grundförutsättningen är vår föreställning om hur tiden bestäms; att klockan är 12 när solen står i zenit. Men nu för tiden mäter vi tiden med ett antal atomur. Men för att matcha ihop de här två måste man kompensera med en extra sekund knappt vartannat år, säger Hedekvist.

Årets skottsekund blir den 26:e sedan systemet infördes 1972.

Fakta om skottsekunder

Visa

Jordens rotationshastighet varierar. Ett varv överensstämmer inte längre med den definition som ursprungligen gjordes av hur lång en sekund är.

 Det betyder att tiden måste kompenseras för att fortsätta överensstämma med solen. Teoretiskt skulle natt förbytas till dag och dag till natt om inte tiden justeras.

Skottsekunderna beslutas genom överenskommelser vid den internationella tidmyndigheten IERS som bland annat övervakar jordens rotation.

Källa: (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer