2018 är rekordsoligt, säger meteorologerna. Foto: Jessica Gow/TT

2018 ett rekordsoligt år

Uppdaterad
Publicerad

Efter den långa varma våren och supersommaren som följde, kan konstateras att 2018 slutar som ett rekordsoligt år, enligt siffror från SVT:s meteorolog Deana Bajic.

Trots den mörka hösten vittnar årets mätningar om solskensrekord.

De flesta av de 19 solmätstationerna runt om i landet har slagit sina tidigare rekord. Stationerna i Stockholm har uppmätt det soligaste året sedan man började med mätningarna år 1908.

Trots den stränga vintern i början av året lyckades sommarens högtryck väga upp soltimmarna i årets mätningar, säger SVT:s meteorolog Deana Bajic.

– Från och med maj när högtrycket etablerade sig över landet så det var torrt och inga moln. Samtidigt drog det in varmluft från Sydeuropa. Högtrycket varade hela maj, juni och juli, så där har vi fått mest soltimmar. Men även i september var det rikligt med sol, säger hon.

Även om hösten känns extra mörk i år efter den generösa sommaren, är det inga ovanligt solfattiga värden för årstiden som uppmätts.

– Det har inte varit ovanligt mörkt i höst, solen ligger lågt och det är helt normalt. Vi brukar inte ha mycket sol nu, säger Deana Bajic.

Soligast på Gotland

Rekorden skiljer sig inte så mycket från det tidigare. Hoburg på Gotland, som även hade det tidigare rekordet från 2015, hade 2 343 soltimmar och 2 351 i år.

Även om mätningarna som gjorts nu endast sträcker sig från den första januari till den 11 december kan man konstatera att det rör sig om rekord eftersom soltimmarna redan överstiger de senaste rekorden.

– Det är redan rekord, eftersom man jämför med senaste rekordet, säger Deana Bajic.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.