21 september: Nattens nyheter

Uppdaterad
Publicerad

Amnesty: Talibanerna respekterar inte mänskliga rättigheter

Talibanerna har gett sken av att garantera kvinnors rättigheter. Men en ny rapport från Amnesty visar det motsatta.

När BBC ställde frågan om kvinnor (och etniska minoriteter) skulle ingå i den nya afghanska regeringen, under en intervju med chefen för talibanernas politiska kontor i Qatar, fick man svaret att det ”kanske inte” kommer finnas en kvinna i regeringens topposter. Och mycket riktigt visade sig det vara verklighet, då talibanerna presenterade sin tillfälliga ”regering” den 7 september fanns där ingen kvinna i syne.

Enligt rapporten hindras kvinnor från att arbeta, samtidigt som många dessutom avstår arbete på grund av rädsla.

Kvinnor tillåts visserligen studera på universitet men tvingas bära heltäckande kläder som döljer kropp, händer och större delar av ansiktet. De får inte heller dela klassrum med män.

EU-bas kritisk till hantering av ubåtsaffär

EU:s ledning är kritisk till ubåtsuppgörelsens hantering mellan USA och Australien.

Frankrikes president Emmanuel Macron ska be om en förklaring från USA:s president Joe Biden.

EU-kommissionens ordförande, Ursula von der Leyen, är mycket kritisk till ländernas behandling av Frankrike i samband med uppgörelsen.

– Ett av våra medlemsländer har behandlats på ett sätt som inte är acceptabelt, säger hon till CNN på måndagen.

Även Europeiska rådets ordförande Charles Michel uttrycker skarp kritik.

– Den grundläggande principen för allierade är öppenhet och förtroende. Och vad märker vi? En klar avsaknad av lojalitet och öppenhet, säger han till journalister i FN:s högkvarter i New York.

EU:s utrikesministrar väntas diskutera ubåtsaffären när de samlas i samband med öppnandet av FN:s generalförsamling, rapporterar Reuters.

Netflix firar historisk Emmykväll

Netflix har all anledning att vara nöjda när årets Emmystatyetter summerades. Efter måndagsnattens direktsända gala kunde den amerikanska strömningsjätten konstatera att man kammat hem 44 stycken i år, vilket tangerar CBS rekord från 1974.

– Jag tror att gårdagen var historisk på många sätt, säger Bela Bajaria, Netflix globala tv-chef, enligt tidningen Variety, och fortsatte:

– Att tangera CBS 44 vinster från 1974, när det fanns tre tv-nätverk (i USA), är historiskt. ”The crown” som svepte alla sju dramaseriekategorier var historiskt. Det var en historiskt kväll för strömning, att vinna drama, komedi och miniserie, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.