Foto: TT

23.000 ton värdefullt elskrot i de svenska hemmen

Uppdaterad
Publicerad

De svenska hushållen förvarar en skattkista full av gammal, oanvändbar teknik i sina hem. Det är förlegade mp3-spelare, telefoner och andra prylar som till stor del består av värdefulla naturresurser som behöver komma tillbaka till kretsloppet. Totalt finns 23.000 ton av elskrot i de svenska hemmen.

– Mer än en tredjedel av de batterier och elprylar som säljs blir liggande i hemmen när de inte används längre. Vi svenskar missar ofta elektroniska saker när vi återvinner, och det är extra synd eftersom just metaller går att återanvända igen och igen, säger Micaela Westerberg, kommunikationschef på batteriåtervinningen.

Enligt en beräkning som Batteråtervinningen har gjort förvarar varje svenskt hushåll i genomsnitt 5,52 kilo elektroniskt skrot och varje år ökar den mängden med dryga halvkilot.

Om man samlade ihop allt elskrot i de svenska hemmen skulle metallen i skrotet räcka för att tillverka 290.000 nya cyklar, och bara mängden koppar i de återvunna prylarna skulle räcka till att framställa 135 miljoner nya mobiltelefoner.

– Det finns också metaller som används för batteriproduktion som redan håller på att ta slut, till exempel grundämnet kobolt. Därför är det bra att man som hushåll gör ett elektroniskt rens hemma, då bidrar man enkelt till ett mer hållbart samhälle, säger Micaela Westerberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer