Foto: TT / SVT

23-åring frias i rätten efter avslöjandet om fusk på högskoleprovet

Uppdaterad
Publicerad

Den 23-årige mannen var en av de 51 personer som högskolerådet i höstas hävdade hade fuskat på högskoleprovet. Men det har inte gått att styrka att mannen gjort sig skyldig till brottet osann försäkran, och 23-åringen har bestridit att han använt otillåtna hjälpmedel eller vilselett på annat sätt. I dag kom domen i Södertörns tingsrätt.

23-åringen, som skrev provet på en skola i Huddinge i höstas, frias från brottet osann försäkran. Under höstens högskoleprov fick alla skrivande intyga att man ”på heder och samvete gjort provet utan otillåtna hjälpmedel”. Detta gjorde 23-åringen, men han har hela tiden nekat till brott.

Mannen har medgett att han undertecknat denna försäkran, och åklagaren har som bevis i rätten till stor del lutat sig mot promemorian ”Fusk vid högskoleprovet” från en utredare på Universitets- och högskolerådet, UHR.

Bevisningen skiljer sig

Tingsrätten skriver i sin bedömning att bevisningen i det här målet skiljer sig mot hur det generellt sett brukar se ut i brottmål. Bland annat lyfts fram att den av åklagaren framförda bevisningen, UHR-utredarens promemoria, helt och hållet har baserats på statistika antaganden. Rätten skriver:

”...den sannolikhetsmodell som har tagits fram och som UHR har använt sig av måste bedömas med försiktighet.”

51 åkte fast i UHR-fällan

Det var totalt 51 personer som åkte fast i den fälla som högskolerådet gilrat inför provskrivningen, hösten 2016. Olika versioner av provet hade skickats ut i Stockholm, Lund och Göteborg, och genom att analysera svar hittade man just 51 fall där svarsmönstret tydligt avvek.

23-åringen var en av dessa 51. Samtliga ertappade fick i höstas reda på att deras resultat på högskoleprovet inte räknas, och att rättsliga åtgärder skulle kunna bli aktuellt.

LÄS MER: Här fuskar sig SVT:s reporter till 2,0

Fallet med 23-åringen är det första fusk-ärendet där det prövas i rätten om en person gjort sig skyldig till osann försäkran.

I det här fallet anser dock tingsrätten att det inte funnits tillräckligt stark bevisning för att säga att det är ”ställt bortom allt rimligt tvivel” att 23-åringen använt sig av otillåtna hjälpmedel ”eller på annat sätt vilselett genomförandet av högskoleprovet”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.