25 juli: Nattens nyheter

Publicerad

Armand Duplantis slår nytt världsrekord – seglar över 6,21

Först säkrade han första VM-guldet utomhus – sedan slog han till med nytt världsrekord då han seglade över 6,21.

– Det är helt otroligt, säger SVT:s expert Alhaji Jeng.

Duplantis var felfri över 5,70 innan han något oväntat rev på 5,87, innan han med god marginal seglade över på andra försöket.

Sedan fortsatte Duplantis på samma vis, och när han som enda hoppare tog sig över sex meter var VM-guldet klart.

I och med hoppet över sex meter passerar 22-årige ”Mondo” Sergej Bubka gällande antal tävlingshopp över sex meter (47 gånger).

Kort efter satte han nytt mästerskapsrekord då han klarade 6,06. Men han var inte klar där.

På världsrekordhöjden 6,21 rev han i första innan han i andra flög över med god marginal – hela 8,3 centimeter över ribban – vilket innebär nytt världsrekord.

– Det är hans bästa hopp någonsin, säger pappa Greg Duplantis.

Misstänkt mordförsök i södra Uppsala

En polisinsats är inledd efter en skottlossning i Sävja, Uppsala natten till måndag, uppger källor till SVT Nyheter. Inga uppgifter finns om några skadade, skriver polisen på sin hemsida.

Flera personer i ett bostadsområde i Sävja skriver på sociala medier strax efter midnatt att man hört minst fem skott avlossas efter varandra. Väl på plats konstaterar polisen att skott avlossats mot en bostad.

Det finns ännu ingen information om att någon ska ha kommit till skada. En förundersökning har inletts gällande mordförsök och grovt vapenbrott. Ingen är i nuläget gripen.

Brottsplatsen är avspärrad och på plats genomförs flertalet utredningsåtgärder, bland annat dörrknackning.

Ungerns premiärminister får kritik efter kommentarer om ”rasblandning”

”Vi (ungrare) är inte en blandras ... och vi vill inte heller bli en blandras”, så lät det från Ungerns premiärminister Viktor Orbán under hans årliga tal i den rumänska staden Băile Tuşnad på lördagen. Oppositionspartier och europeiska politiker kritiserar nu ministerns fientliga utspel.

Orbán tillade att länder där européer och icke-européer blandas ”inte längre är nationer”. Han har gjort liknande påståenden under åren som premiärminister, men denna gång klingade den högerextrema tonen extra högt.

Katalin Cseh, parlamentsledamot från oppositionspartiet Momentum Movement och medlem i EU-parlamentet, säger i ett uttalande att hon blev bestört över Orbáns tal:

– Hans uttalanden påminner om en tid som jag tror att vi alla skulle vilja glömma. De visar verkligen regimens sanna färger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.