25 november: Nattens nyheter

Uppdaterad
Publicerad

Smugglade in Squid Game-kopia – döms till döden

Det hela började förra veckan när en gymnasieelev i Nordkorea i hemlighet köpte ett inslmugglat USB-minne som innehöll den populära serien Squid Game, och delade med sig av kopian med sin klasskompis. Varpå vännen tipsade och vidarebefordrade filen till fem ytterligare elever. Övervakningsbyrån 119 Sangmu fick ett tips om vad som pågick, och de följande konsekvenserna var inte nådiga.

Personen som förde in USB:t till landet får böta med sitt liv, medan eleven som köpte kopian får livstids fängelse. De sex andra eleverna som tittade på serien, döms till fem år av hårt tvångsarbete. Även skolans rektor, ungdomssekreterare och klassens lärare straffas genom att förlora sina jobb. Samt kommer de förmodligen skickas iväg till att tvångsarbeta i kolgruvor eller bli förvisade till landsbygden, menar en källa till RFA.

Två gripna för grov misshandel i Malmö

Två män har gripits misstänkta för grov misshandel sedan en man hittats skadad i en lägenhet i Malmö.

Det är inte känt hur svårt skadad mannen är, men han var vid medvetande när ambulansen anlände. Han vårdas nu för ”stick- eller skärskador i underkroppen” enligt polisen.

Flera polispatruller ryckte ut efter larmet, som kom vid 21.30-tiden på onsdagen. Under kvällen genomfördes en teknisk undersökning av lägenheten.

Därför riskerar lönen att ätas upp av inflationen

Under torsdagen kommer Riksbanken med ett räntebesked. Prisökningarna i Sverige ligger nu långt över det vägledande löneavtalet på arbetsmarknaden och Riksbankens mål. Men Sveriges största fackförbund Unionen menar att det är tillfälligt och tänker inte kräva någon lönekompensation.

Pandemin har kostat på. Nu blir plånboken tunnare för den som ska betala för bensinen, eller ska köpa frukt och grönt. Drömresan man längtat efter att åka på, nu när pandemin lättat, har blivit dyrare. Prisökningarna, alltså inflationen, har satt fart. Den senaste siffran för oktober visade på en årstakt på 3,1 procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer