26 maj: Nattens nyheter

Uppdaterad
Publicerad

Senegal: Elva nyfödda barn döda i brand

Elva nyfödda barn har dött i en brand på neonatalavdelningen på ett sjukhus i staden Tivaouane i Senegal, meddelar landets president Macky Sal enligt Reuters.

Presidenten meddelade i ett inlägg på Twitter att en brand skördat elva nyfödda bebisars liv natten till torsdag.

Det var i neonatalavdelningen på ett regionsjukhus i Tivaouane, cirka 12 mil väster om huvudstaden Dakar, som branden härjade.

Risk för långa väntetider på Arlanda

På grund av incheckningsmaskiner som ligger nere och bemanningsbrist vid säkerhetskontrollerna på Arlanda varnar flygplatsen nu för långa kötider.

Gårdagens problem på den Stockholmsbaserade flygplatsen fortsätter under morgonen. Källor till SVT rapporterar att incheckningsautomaterna ligger nere och Swedavia upplyser om bemmaningsbrist vid säkerhetskontrollerna i terminal 5.

”Vi beklagar situationen och uppmanar resenärer att vara ute i extra god tid.” Skriver flygplatsdrivaren Swedavia på sin hemsida under morognen.

Nya abortlagen i Oklahoma – USA:s mest restriktiva

”Jag lovade Oklahomas invånare att skriva under varje 'pro-life' lagstiftning som landar på mitt skrivbord och jag är stolt över att hålla det löftet i dag”. Så lät det när delstatens guvernör Kevin Stitt skrev under USA:s striktaste abortförbud natten till torsdag.

Efter undertecknandet blev Oklahoma därmed den första delstaten i USA att effektivt stoppa tillgången till abort.

Enligt lagen är aborter förbjudna i alla skeden av graviditeten, med undantag för medicinska nödsituationer eller om graviditeten var ett resultat av våldtäkt, sexuella övergrepp eller incest som rapporterats till polisen, rapporterar CNN. Den låter även privata medborgare stämma dem som hjälper kvinnor avbryta sina graviditeter, enligt AP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.