Foto: SVT.

Polisforskaren: Visar en snedvriden bild av yrket

Uppdaterad
Publicerad

I polisens nya reality-serie “Ingripandepoliserna” får tittare följa fyra ingripandepoliser i deras arbete. Serien sänds på Instagram och Facebook och genom satsningen vill polisen locka fler unga till polisyrket. Men hur verklighetstrogen är serien?

För att locka fler unga till att söka till polisutbildningen har myndigheten gjort en kampanj som startade i måndags. Och det dröjde inte länge innan reaktionerna på den kom, både positiva som negativa. Polisen har bland annat fått radera två avsnitt på grund av att det kan ha innehållit sekvenser som låg under förundersökningssekretess, vilket SVT Nyheter Helsingborg rapporterat om.

Men varför väljer polisen att börja sända realityserier på sociala medier? Och visar realityserien en rättvis bild av hur en vardag som polis ser ut?

– Det finns skäl för polisen att försöka vända sig till ungdomar där de är, men sen är det ju en fråga om hur man gör det och vad den kommunikationen innehåller, säger Stefan Holgersson, polis och forskare.

Hör Stefan Holgersson, polis och forskare, utveckla resonemanget i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.