3 juli: Nattens nyheter

Publicerad

Lagerbyggnad i lågor utanför Målilla

Det brinner i en gammal fabriksbyggnad strax utanför Målilla i Hultsfreds kommun.

Larmet kom vid 22.20-tiden på lördagskvällen, då som en båtbrand. Båten stod vid byggnadens fasad, och branden spred sig. Vid 05-tiden är branden fortfarande inte under kontroll.

– Det brinner som bara den, säger Michael Hesselgård, räddningschef.

Ungefär halva byggnaden har brunnit ned, medan brandmännen försöker att rädda den andra halvan.

– Det är ingen fabrik längre, utan någon form av lagerbyggnad med hobbyverksamhet. Vi håller på att försöka få fatt på branden. Vi har sju styrkor (på plats) som det är nu, fortsätter han.

Förhoppningen är att branden ska vara släckt vid 06-tiden.

FN: 16 miljoner i behov av hjälp i Ukraina

Efter över fyra månader av krig är behovet av humanitärt bistånd i Ukraina skriande.

Nästan 16 miljoner människor i landet behöver vatten, mat, vård, tak över huvudet och skydd, enligt FN. Men det kan vara ännu fler.

– Siffran är återhållen och FN håller på att göra en ny bedömning, säger Osnat Lubrani, FN:s humanitära chef i Ukraina, i en uppdatering från organisationen.

Över 300 organisationer arbetar med humanitärt stöd i Ukraina, varav runt 200 är ukrainska icke-statliga organisationer där ukrainare själva är involverade, enligt Lubrani.

Nästan 5 000 civila dödsoffer har bekräftats och lika många har skadats under kriget, men sannolikt är det bara en bråkdel av det verkliga antalet offer.

Rekord för avskogning i Brasilien

Avskogningen i brasilianska Amazonas har slagit nytt rekord under årets sex första månader, enligt Brasiliens nationella rymdforskningsinstitut (Inpe) som analyserar satellitbilder.

Världens största tropiska regnskog har förlorat 3 750 kvadratkilometer djungel sedan början av året – vilket är den högsta siffran jämfört med samma period sedan man började göra sådana mätningar 2016, enligt Inpe.

Över 7 500 bränder har registrerats sedan starten av året, en ökning med 17 procent jämfört med 2021, och den värsta siffran sedan 2010.

I juni i år har skogsbränderna i området varit de värsta på 15 år. Avskogningen har också varit den största sett till enskilda månader i januari och februari, då den vanligtvis brukar vara lägre. Även i april slogs rekord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.