30 personer misstänks för brott och staten ska ha lurats på flera miljoner kronor i en stor härva med misstänkt fusk med rotavdrag, uppger Sveriges radio Ekot. Foto: Fredrik Sandberg / TT

30 personer misstänks för miljonfusk med rotavdrag

Uppdaterad
Publicerad

30 personer misstänks för brott och staten ska ha lurats på flera miljoner kronor i en stor härva med misstänkt fusk med rotavdrag, uppger Sveriges radio Ekot.

Härvan, som enligt Skatteverket ska vara den största när det gäller rotfusk i Västsverige, är ovanligt stor även i förhållande till övriga landet, skriver Sveriges radio Ekot.

– Det är en av de större som vi har haft på skattebrottsenheten under de senaste åren. Vi har haft andra rotutredningar där det har förekommit bedrägerier och många av dem är rätt omfattande, men den här är betydligt större, säger Thomas Saltin, enhetschef på skattebrottsenheten på Skatteverket, till Ekot.

Nekar till brott

Rotavdraget går ut på att få göra avdrag från skatten för arbetskostnaden när man anlitar någon för vissa typer av arbeten i hemmet, som till exempel renovering och ombyggnad.

Minst 60 privatpersoner, i framför allt Trollhättan och Vänersborg, och ett byggföretag utreds för att ha lurat staten på flera miljoner kronor, något som avslöjades av Skatteverket för cirka två år sedan. Av dessa är hittills 30 personer misstänkta av Ekobrottsmyndigheten för bland annat grovt bedrägeri och medhjälp till bedrägeri. Antalet kan dock växa.

De misstänkta nekar till brott.

Har skapat falska fakturor

Myndigheten har hittills krävt tillbaka mer än åtta miljoner i skatt och skattetillägg.

Fusket ska ha gått ut på att skapa falska fakturor och få det att se ut som att byggarbeten har utförts och betalats, när det i själva verket inte har gjorts något jobb.

– När det gäller de här bedrägerierna så är det ett av de vanligaste sätten att fuska på. Att man falskeligen uppger att man har utfört arbete hos en kund och upprättar en osann faktura, fast det i själva verket inte har utförts något arbete överhuvudtaget, säger Thomas Saltin på Skatteverket till Ekot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.