Det tar ca 11 timmar att skriva ut en 3D-designad gitarr. Sedan ska den sprutmålas, och få hals och strängar. Foto: SVT

3D-printade instrument på urpremiär

Publicerad

På lördag spelar bandet Xerox för första gången på nyutskrivna 3D-instrument, designade av 3D-professorn Olaf Diegel på Lunds tekniska högskola. – Fördelen är att man kan göra mycket komplicerade delar i ett stycke som man inte hade kunnat göra annars, berättar han.

Bas, gitarr och trummor är printade liksom en del av keyboardet. Men inte tangentbordet.

– Jag hade tänkt att göra det men hann helt enkelt inte, förklarar Olaf Diegel.

Dyr teknik

Det tar ca 11 timmar att skriva ut en 3D-designad gitarr. Sedan ska den sprutmålas, och få hals och strängar.

– Allt är inte utskrivet med 3D-printer. Det är fortfarande en dyr teknik, och enkla delar som strängar och trumskinn är mer kostnadseffektivt att göra på traditionellt sätt. Men det man vinner med 3D-tekniken är att man kan göra väldigt komplicerad design, berättar han och visar på sina gitarrer som är rika på detaljer.

– En är inspirerad av steampunk och har kugghjul som snurrar. En annan har inbyggda detaljer från New York – frihetsgudinnan och King Kong som klättrar uppför Empire State Building.

Snart i var mans hem

Till vardags är Olaf Diegel professor i produktutveckling vid Lunds Tekniska högskola. Han kommer från Nya Zeeland och är specialiserad på 3D-skrivare, och utforskar material och produkter.

Just nu håller han på med ett projekt om att göra bättre skoinlägg för diabetiker – 3D-printade såklart. Han tror att tekniken snabbt kommer att bli billigare och finnas i var mans hem.

– Det finns massor av fördelar med 3D-printing. Man kan skräddarsy produkter, och det är bra för miljön att slippa lagerhålla varor, säger han.

Bandet Xerox spelar på Kulturnatten i Lund på eftermiddagen lördag den 20 september.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.