Leksaker i grälla färger är bara en av de saker man kan skriva ut med en 3D-printer. Foto: SVT

3D-skrivarna – ett laglöst land

Uppdaterad
Publicerad

Den ”tredje industriella revolutionen” har just börjat, det finns maskiner som kan stå i källaren hemma och skriva fram fysiska ting. Men frågetecknen är många. Vad händer med upphovsrätt och varumärkesskydd när konsumenten blir producent?

Den första industriella revolutionen kom när maskiner och tidsplaner tog över bondesamhällets manuella slit.

Den andra kom när datorerna och internet gjorde sitt intåg.

Den tredje har redan börjat, och beskrivs nu som en kombination av revolution nummer ett och två.

Men mycket kan hända när konsumenten själv blir producent.

På en konferens i Stockholm står en 3D-skrivare i ett hörn. Den ser ut som en ovanligt stor mikrovågsugn och i dess inre förvandlas långsamt och metodiskt plastlina till ett orangefärgat huvud.

Den tillhör Daniel Norée från JS Maskin som har lång erfarenhet av så kallad additiv tillverkning, det vill säga att man skriver ut saker ungefär som om de vore ett papper ur en printer. Och så leker han fram nya idéer.

– Många säger att man inte kan göra delar som är noggranna eller hållbara. Jag provar. Ofta funkar det inte, men jag har åtminstone provat, säger han.

Kostnaderna dyker

Det första patentet i den här branschen är nu 30 år gammalt. Det gällde principen men maskinen var då ohyggligt dyr. Nu när patentet gått ut, och andra liknande patent håller på att gå ut, börjar kostnaderna för 3D-skrivare att sjunka raskt. De kan kosta 12.000-13.000.

Så behöver man kanske en skanner som skapar en modell åt skrivaren, den kan också kosta ungefär så mycket. Det man lättast kan skriva ut är enkla saker, som leksaker i grälla färger. Men det finns mer avancerade resultat också. 3D-skannade hjälpmedel för patienter, t ex. Experiment med att skriva med levande celler som material.

Här kommer plastpistolen in i handlingen. Det väckte stor uppmärksamhet när den visades upp och provsköts. För mycket uppmärksamhet, anser Richard Dahlstrand från Bredbandskontrollen på .SE:

– Maskinen som skrev ut den där pistolen kostar ungefär som en Ferrari, så det är inget för vem som helst. Det finns andra mycket enklare sätt att göra vapen. Det räcker med två metallrör och en spik och resultatet är betydligt farligare än en 3D-printad plastpistol!

Pär Ström på ”Atomer och bitar” som ordnat konferensen tror att flera saker kommer att förändras när 3D-tillverkning blir vanligare. En blir, att den som vill starta tillverkning kommer att ha mycket mindre eller inga startkostnader och kan tillverka i små serier. Producenterna måste välja: antingen satsa på 3D-tillverkningen eller försöka bekämpa den, säger han, och det är tydligt att han inte tycker att bekämpning är någon bra idé.

En annan förändring är att det här faktiskt blir ett hot mot detaljisterna. Vem skulle gå dit och köpa något när man har en skrivare hemma?

Men, säger Pär Ström, detaljister skulle kunna ha egna skrivare i butiken. Och det skulle kunna bli en tvär sväng från det nu vanliga beteendet hos många, att först gå till butik och kolla och sedan köpa på nätet, till att istället först kolla på nätet och sedan gå till butik för att få varan utskriven.

”Things on demand”

Nu har vi ”video on demand” och – ibland – illegal kopiering av film eller musik. I framtiden får vi kanske ”things on demand” och – ibland illegal kopiering av fysiska ting. Jurister från patentbyrån IPQ som deltog vid konferensen kunde konstatera att det inte finns någon lag för 3D-skrivare. Än.

Så vad händer om någon skriver ut en vara som ett visst företag har patent, varumärkesskydd och/eller upphovsrätt till? Om det är för kommersiellt bruk så är det förbjudet, men det finns undantag i upphovsrättslagen som säger att det är ok att framställa ett ”fåtal exemplar” av en skyddad produkt för privat bruk. Var gränsen för ”fåtal” och ”privat” går, är oklart, enligt juristerna.

Andra problem: hur ska den som äger rätten till en produkt kunna finna vem som gjort intrånget, om det står tusentals 3D-skrivare och tuggar i tusentals hem?

Om någon skrivit ut en reservdel och den sedan vållar skada, vem bär ansvaret?

Och, påpekar en konferensdeltagare, vad säger Skatteverket när produktion flyttas till någons hem och Skatteverket går miste om 25 procent moms?

Årets julklapp eller kapitalismens död?

Det finns tänkbara lösningar, och några av dem gäller redan för film- och musik på nätet. Man kan lägga en avgift på 3D-skrivarna, på samma sätt som man nu gör med usb-minnen eller cd-skivor. Man kan originalmärka produkter, och man kan börja sluta avtal om licensiering för att få kontroll över vad som sker med produkten.

Men om det här fortsätter i snabb takt måste man börja fråga sig om 3D-skrivarna och skannrarna blir ”årets julklapp” eller kapitalismens död. Det gör Mårten Westberg, vd på Eiba.

– Om stor tillverkningsindustri försvinner och de nya företagen är små med kanske bara 20 anställda, så riskerar vi en lång utförsbacke. Det blir färre industriarbetare och färre transporter. BNP och skatteintäkterna för samhället kommer att sjunka. Den tredje industriella revolutionen kommer att kräva mer nytänkande. Vi vet inte var vi landar. Det är skitläskigt. Och underbart, säger Mårten Westberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.