Kött från parti som stoppats Foto: Livsmedelsverket

4,5 ton kött stoppas från försäljning

Uppdaterad
Publicerad

Livsmedelsverket stoppar försäljningen av 4,5 ton kött med oklart usprung. Köttet har upptäckts i ett fryshus i Skåne.

Det är oklart vad det är för kött, men är det är troligtvis nöt och fläsk, skriver Sveriges Radio. Köttet ägs av ett företag från mellersta Skåne som som kan ha hanterat ännu mer kött med oklart ursprung.

Statsinspektör Louise Nyholm säger till radion att köttet saknar spårbarhet, som behövs för att veta om köttet har varit under kontroll och därmed inte innehåller farliga bakterier eller djurläkemedel.

– Med okända livsmedel finns det okända risker, säger Louise Nyholm.

Hon tror att det kommer bli vanligare med fler saluförbud i framtiden eftersom Livsmedelsverket sen årsskiftet börjat kontrollera spårbarheten av kött.

– Vi har tidigare jobbat mest med hygienfrågor, alltså att det inte finns bakterier eller annat farligt i köttet. Nu arbetar vi även med detta efter fått ett sådant uppdrag från regeringen, säger Louise Nyholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.