4 augusti: Nattens nyheter

Uppdaterad
Publicerad

USA godkänner Sveriges Natoansökan – sju länder kvar

Vid midnatt stod det klart, USA godkänner Sverige och Finlands natoanslutning.

– Det är väldigt tillfredsställande. Det är bara väldigt positivt för Sverige och visar på ett förtroende både för Sverige och Finland, säger utrikesminister Ann Linde (S).

Med USA har 23 av 30 Natoländer godkänt Sveriges och Finlands ansökan. Bland annat Turkiet, som länge opponerade sig mot ansökningarna, har ännu inte sagt ja.

Mc-förare död efter krock med polisbil i Enköping

En man har dött efter att han med motorcykel kolliderade med en polisbil i närheten av Fjärdhundra i Enköpings kommun på onsdagskvällen. Föraren hade tidigare försökt smita från polisen.

Det var strax före klockan 20 på onsdagen som polis fick larm om en motorcykelförare som misstänktes vara påverkad av alkohol. Kort därefter fick en polispatrull syn på föraren, och försökte då få stopp på honom.

– Föraren väljer att inte stanna. Det inleds då ett förföljande som man sedan väljer att avbryta omedelbart i princip, av säkerhetsskäl, och följer i stället efter på håll, sade polisens presstalesperson Magnus Jansson Klarin.

Zelenskyj söker hjälp från Kina

Kina bör använda sitt inflytande över Ryssland för att stoppa kriget i Ukraina, anser Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

– Det är en väldigt mäktig stat. Det är ett väldigt mäktigt land. Därför har man möjligheten att påverka Ryssland politiskt och ekonomiskt. Och Kina är även en permanent medlem i FN:s säkerhetsråd, säger Zelenskyj till South China Morning Post.

Kina är ett av de länder som hittills inte tagit officiell ställning i kriget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer