I vissa kommuner är mer än var fjärde äldre undernärd, skriver Svenska Dagbladet. Foto: TT

40.000 äldre undernärda inom omsorgen

Uppdaterad
Publicerad

Närmare 40 .000 äldre som vårdas inom äldreomsorgen lider av undernäring, enligt statistik som grundas på Socialstyrelsens statistikdatabas. Den bygger på beräkningen att i genomsnitt 15,6 procent av de 253.000 äldre över 65 år som har hemtjänst, korttidsboende eller särskilt boende är undernärda.

– Det är så onödigt och så skamligt att vi har så många gamla människor i Sverige som inte får i sig den mat och näring de behöver, Och är man undernärd har man fyra gånger ökad risk att dö, säger Yngve Gustafson, professor i geriatrik vid Umeå universitet, till Svenska Dagbladet.

I vissa kommuner är mer än var fjärde äldre undernärd, skriver tidningen.

Tidigare har Yngve Gustafson tillsammans med Livsmedelsverkets generaldirektör Annica Sohlström slagit larm och krävt att personalen i hemtjänsten måste förbättra sin kompetens om mat och åldrande.

– Det måste finnas tid för att sitta med de äldre. Tid för att hjälpa dem att få i sig maten, säger han till SvD.

LÄS MER: ”Måste förbättra kompetens om mat och åldrande”

Minister: Förfärande

Äldreminister Åsa Regner (S) säger till SvD att siffrorna är förfärande.

– Jag följer de här frågorna dagligen och tycker det är en fråga som vi måste jobba ännu mera med. Och det är en kunskap man behöver ha när man arbetar i äldreomsorgen, säger Regnér till tidningen.

Ministern hoppas att regeringens satsning på ökad bemanning inom äldreomsorgen ska leda till att de äldre får bättre mat. Att kommunerna anställer fler dietister nämner hon som en viktig åtgärd.

– Dietister är en nyckelgrupp för att öka kunskapen och kvaliteten kring maten och måltiderna inom äldreomsorgen, säger Åsa Regnér.

Statistiken gäller både kommunal och privat äldreomsorg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer