• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

42-taggare föll för Rolf Nyman

En unik älg har fällts i veckan av Norra Tresunds jaktlag nordväst om Vilhelmina. Det 42-taggade hornet kan nu den stolte jägaren Rolf Nyman hänga upp i sitt hem.

Hur känns det?
-Det känns jättebra. Det är väl inte så speciellt i sig att jag har fällt en älg eftersom jag har fällt ett många älgar tidigare, men när man kommer till antalet taggar på hornet så är det ju speciellt, säger den stolte Rolf Nyman SVT Text & Webb.

-Min hund gick ur mitt såt samtidigt som jaktlagskollegans hund gick ur sitt. Vi bestämde då att jag skulle följa efter kollegans hund istället eftersom han hade fått upp ett spår. Snart så såg jag älgen och fällde den direkt. Jag såg inte hornen på håll men när jag kom fram så började jag skratta och tänkte, men oj vad är det här för något, berättar han.

Rolf Nyman säger att det är ett europarekord, vad gäller taggarna, men han tror inte att det går att bedöma hornet efter det poängberäkningssystem som klassar kronor i guld-, silver- och bronsklass. Kronans bredd, omkrets och taggarnas medellängd mäts i poängberäkningen. Rolf Nyman tror att den här älgen hade någon form av hormonförändring som gjort att den fått en så stor krona.

Hur ska du fira det ovanliga bytet ?
-Det gjorde jag igår med jaktlaget i jaktstugan, säger Rolf Nyman som ska placera jättehornet inomhus.

-Mina tidigare älghorn finns placerade på bastuväggen utomhus men ekorrarna brukar vara och käka på hornen. Det här är alldeles för speciellt så det kommer att få en plats inomhus, säger Rolf Nyman.

Karolina Jonason SVT Text & Webb

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer