Visa alla (3)
Visa alla (3)

48 renar ihjälkörda av persontåg

Publicerad

48 renar blev påkörda av ett persontåg vid Kaitum, Gällivare kommun. Renskötare i Girjas sameby fann renarna på lördag morgon.

300 meter från tågbron i Kaitum blev på lördagsmorgonen 48 renar ihjälkörda av tåget. Renskötarna var i området och fick även information om händelsen från Trafikverket. Ingemar Blind, renskötare i Girjas sameby säger att det är dåligt bete i området och renarna vill upp mot fjällen och då passerar renarna tågbanan.

– Det är inte kul att se, ingen renskötare vill se sånt här, säger Ingemar Blind.

Fredrik Rosendahl, underhållschef på Trafikverket i Norrbotten har svårt att kommentera den specifika händelsen, men säger att en orsak till tågdödade djur är brister på viltstängsel kring tågbanorna.

– Vi vet att det på vissa sträckor är brister med viltstängsel kring tågbanorna, som måste åtgärdas och det är något vi kontinuerligt jobbar med, säger Fredrik Rosendahl.

Ekodukt, en viltpassage, över järnvägen är en annan åtgärd som Trafikverket kan bygga för att undvika viltpåkörningar. Det ser också renskötarna i Girjas sameby som en tänkbar lösning.

Men Fredrik Rosendahl kan inte kommentera hur man kommer göra i det här ärendet.

Mer på Ođđasat.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer