Foto: Scanpix

50 miljoner till Filippinerna från Sida

Uppdaterad
Publicerad

Svenskarna nästan lika givmilda som efter tsunamin.

Sveriges biståndsmyndighet Sida har hittills betalat ut 50 miljoner kronor till hjälporganisationer som arbetar i orkandrabbade områden i Filippinerna. Totalt uppgår det internationella biståndet hittills till 241 miljoner USA-dollar (omkring 1,6 miljarder kronor).

– Två miljoner människor har fått ransoner med ris och högenergikex i Leyte-provinsen Dessutom har 276 000 människor i Tacloban nu tillgång till rent vatten, vilket är väldigt viktigt. Många tvingas nu dricka vatten som är förorenat och ohälsosamt, säger Charlotte Petri Gornitzka, Sidas generaldirektör, i ett pressmeddelande.

De som fått mest stöd är Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) och Internationella rödakorskommittén (ICRC).

Sjätte plats

Sverige ligger på sjätte plats bland länder som gett mest stöd till Filippinerna, enligt Ocha, FN:s organ för koordinering av katastrofbistånd Överst på listan ligger USA följt av Storbritannien, Australien, Kanada och Förenade Arabemiraten. Räknas alla biståndsgivare in räcker den samlade summan på nära 36 miljoner dollar som privatpersoner, företag och organisationer hittills skänkt till en andraplats bland givarna.

Danmark och Norge ligger också högt upp och före till exempel EU-kommissionen.

Sidas stöd på drygt 50 miljoner kommer från fonden för snabba insatser vid humanitära akuta katastrofer.

Svenskar bidrar

Utöver stödet från Sida samlar de svenska hjälporganisationerna på egen hand in pengar till Filippinerna. Svenska Röda Korset hade till och med onsdagen fått in 31,5 miljoner kronor och Läkare utan gränser har till dags dato samlat in 18,9 miljoner kronor.

– Insamlingarna till Haiti gav 39,8 miljoner och efter tsunamin 32,6 miljoner kronor, men de insamlingarna pågick längre än de drygt två veckor som gått sedan orkanen på Filippinerna, säger Anna-Karin Modén på Läkare utan gränser.

Sidas generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka är inte förvånad över svenskarnas generositet.

– Jag är glad över att den är så stor, men inte förvånad. När det handlar om naturkatastrofer går det lättare att mobilisera befolkningen som väl fortfarande minns tsunamin. Däremot är det svårare med solidariteten när det handlar om krig och konflikter och långsamma hungerkatastrofer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Monsterorkanen Haiyan

Mer i ämnet