Arbetslösheten var högst i Södermanlands län och lägst på Gotland. Foto: TT

58 000 färre arbetslösa jämfört med juni förra året

Uppdaterad
Publicerad

Antalet inskrivna arbetslösa hos Arbetsförmedlingen har minskat något, med drygt 58 000 personer i slutet av juni jämfört med samma månad i fjol. Arbetslösheten sjönk därmed med 1,1 procentenhet, till 7,9 procent.

Sammanlagt är 407 999 personer inskrivna, visar myndighetens senaste månadsstatistik.

Arbetsförmedlingen ser en tydlig ljusning i antalet nyinskrivna arbetssökande, där 19 000 färre anmälde sig. Samtidigt har antalet inskrivna arbetslösa som varit utan arbete i tolv månader eller mer ökat med nästan 28 000, till 189 000 personer i slutet av juni.

Skillnaderna är dessutom stora mellan regionerna. Arbetslösheten var högst i Södermanlands län med 10,3 procent och lägst på Gotland med 5,2 procent.

Kön, ålder och ursprung påverkar också graden av arbetslöshet. I slutet av juni var 8,6 procent av kvinnorna mellan 18 och 24 år arbetslösa. För män i samma ålder var motsvarande siffra 12,4 procent. Bland utrikes födda var 19 procent arbetslösa, medan 4,5 procent av inrikes födda var arbetslösa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.