Polisens kampanj lockade tillbaka 58

Uppdaterad
Publicerad

58 poliser återanställs nu efter polisens kampanj för att locka tillbaka personal. Ett välkommet tillskott anser Polisförbundet, som samtidigt också menar att fler skulle komma tillbaka om de erbjöds bättre villkor.

I fjol gick Polismyndigheten ut i en stor kampanj för att försöka få tillbaka poliser som valt att sluta i förtid. Det kom in 161 ansökningar. Efter intervjuer med 111 kandidater erbjöds 73 av dem jobb. 58 tackade ja och anställs nu på nytt.

– Det som är glädjande är att många av dem har varit ifrån myndigheten kortare tid än två år och det är en otrolig förstärkning för oss att få tillbaka de medarbetarna, säger Kajsa Möller, HR-direktör på Polismyndigheten.

Krisen inom polisen

Ville tillbaka efter terrordådet

En av dem som anställts, och som just har börjat arbeta igen, är polisinspektören Andreas Sander i Stockholm som lämnade kåren för tre år sedan. Efter att ha jobbat i främst yttre tjänst i tio år kände han sig trött och sliten, samtidigt som han drevs av lusten att göra något eget och arbeta privat. Nu jobbar han som utredare vid krimjouren.

– Tankarna har funnits i något års tid, men det var framför allt efter terrordådet på Drottninggatan som det blev som mest påtagligt att jag ville tillbaka och göra skillnad i samhället helt enkelt, han.

Andreas Sander är en av poliserna som nu återvänder. Foto: Tomas Hallstan/SVT

Bättre villkor skulle locka fler

Enligt statistik från Polisförbundet har cirka 1.900 poliser som är yngre än 60 år slutat sedan 2011. Polisförbundets ordförande säger att varje polis som väljer att komma tillbaka är ett välkommet tillskott, men att fler skulle söka sig tillbaka om de erbjöds bättre villkor.

– Många av dem som lämnat gör ju det för att de är missnöjda med lön och arbetsvillkor. Om inte erbjudandet är bättre än det man hade när man lämnade, så är det ju väldigt få som tar beslutet att komma tillbaka, säger Lena Nitz, ordförande för Polisförbundet.

HR-direktören Kajsa Möller säger att det i kampanjen finns ett antal fall där den sökande tackat nej för att de är missnöjda med den lön som erbjöds.

– Vi köper inte tillbaka medarbetare utan vill att man ska tycka att det är intressant och motiverande att komma tillbaka. Sedan har vi ju individuell lönesättning, vilket innebär att vi tittar på vilken befattning du söker och vilka de lämpliga villkoren är för det då, säger Kajsa Möller.

Kommer försöka återanställa fler

Enligt Polismyndigheten var det aldrig tanken att alla som sökte tjänster skulle anställas, utan att det gjorts lokala bedömningar utifrån behovet samt de sökandes kompetens och behov av återinskolning. Kajsa Möller tycker inte heller att man ska stirra sig blind på siffrorna från den här kampanjen.

– Det här är inte den enda rekryteringen vi har gjort, det pågår aktiviteter kontinuerligt i regionerna. Stockholm till exempel hade under våren ett antal medarbetare som återanställdes. Vi kommer att fortsätta arbetet att göra det möjligt för våra tidigare medarbetare att komma tillbaka, säger hon.

Personalpolitiken är en nyckel

Polisinspektören Andreas Sander säger att det känns bra att vara tillbaka och arbeta med kollegorna igen. Han tror att personalpolitiken är en nyckel till att fler ska göra som han och ta steget tillbaka.

– Sedan finns det så mycket engagerade människor inom kåren som behöver få utlopp för det engagemanget, annars tröttnar man, precis som jag gjorde för tre år sedan, säger han.

Så många anställs i regionerna

Nord: 3

Mitt: 13

Bergslagen: 3

Öst: 6

Väst: 14

Stockholm: 7

Syd: 12

Totalt: 58

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen inom polisen

Mer i ämnet