Foto: TT

59.000 Volvobilar återkallas

Volvo återkallar 59.000 bilar vars motor och elsystem kan stängas av under körning. 24.000 bilar finns i Sverige, rapporterar nyhetsbyrån TT.

Orsaken är ett mjukvarufel som kan drabba 60- och 70-serierna av årsmodell 2016 med femcylindrig dieselmotor. Berörda bilägare får snart ett brev där man uppmanas kontakta närmaste verkstad för att uppdatera mjukvaran. Ett 100-tal polisbilar är drabbade.

Om bilen slocknar går den igång igen efter någon sekund. Felet upptäcktes av Volvoförare som slog larm.

– Det kan upplevas som obehagligt, men vi har inte fått några olyckor inrapporterade, säger Stefan Elfström, presstalesman för Volvo Cars, till TT.

”Man bli rädd bakom ratten”

En taxichaufför som SVT Nyheter pratar med berättar att han har varit med om det här flera gånger.

– Det här har hänt när jag kör på en motorväg i 110 kilometer i timmen. Det är ju livsfarligt, säger mannen, som vill vara anonym.

Taxichauffören litar inte på att Volvo kommer att klara av att ordna problemet, eftersom han flera gånger har lämnat in bilen på verkstaden utan att felet har åtgärdats.

Han berättar att han på bara några sekunder måste starta bilen igen, vilket han tycker kan vara väldigt svårt. En gång hände det precis efter att han släppte av en kund på en flygplats.

– Man blir rädd bakom ratten, särskilt när mitt yrke är att köra bil. Men samtidigt har jag har vant mig vid att det händer. Jag ska köra igen nästa vecka, och jag är inställd på att det kommer att hända igen.

Diskuteras på forum

På ett forum för Volvo-ägare finns flera diskussionstrådar som handlar om de självdöende bilarna. I ett av inläggen skriver en person att hens bil har stängts av vid tre olika tillfällen i motorvägsfart. Efter att ha lämnat in bilen för tredje gången åker personen med lånebil för tillfället. Många medlemmar i forumet berättar om liknande upplevelser.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Volvo personvagnar

Mer i ämnet