6 februari: Nattens nyheter

Uppdaterad
Publicerad

Minst 100 döda efter kraftiga jordbävningar i Turkiet

Två jordbävningar av magnituden 7,8 och 6,7 skakade centrala Turkiet tidigt på måndagen, enligt seismologicentrum EMSC. Hittills rapporteras minst 100 dödsfall i Turkiet och Syrien.

– Allting bara skakade, jag trodde först att jag drömde, säger svensken Jonathan Wyssbrod som befinner sig i turkiska Sanliurfa, till SVT Nyheter.

Skalvet, som märktes av så långt bort som till Kairo i Egypten, var centrerade norr om den Sydturkiska staden Gaziantep, cirka 9 mil från den syriska gränsen. Både det första kraftigaste skalvet, och det efterföljande var på ett djup av 10 kilometer i sydcentrala delen av landet, enligt EMSC.

SL får böta miljonsumma för kroppskameror

Storstockholms lokaltrafik (SL) åker på en rejäl smäll. Efter flera turer slår nu kammarrätten fast att SL ska betala åtta miljoner kronor i straffavgift för hur bolagets kontrollanter har använt kroppskameror, skriver Dagens Nyheter.

Integritetsskyddsmyndigheten ålade SL att betala 16 miljoner kronor redan 2021. Enligt myndigheten användes kamerorna på ett sätt som stred mot dataskyddsförordningen – dels för att de spelade in under för lång tid, dels för att kamerorna använts för att lättare identifiera tjuvåkare.

Batterijättens vd: ”Många fler insatser krävs för utökad arbetskraft”

Europas största batterifabrik Northvolt som ligger i Skellefteå behöver utöka sin arbetsstyrka från befintliga 1 500 personer till mellan 3 000-4 000. Var företaget ska hitta tillräckligt med utbildad arbetskraft är dock en pressande fråga.

– Det behövs mycket mer insatser vad gäller att vidareutveckla och omställningsutbilda, säger Northvolts vd Peter Carlsson under söndagens Agenda.

Batteriföretaget försöker anställa 100 personer per månad i Skellefteå, något som hittills gått bra, men oron växer att målet snart blir svårt att nå.

– Det är en jätteutmaning. Det finns tre viktiga källor för att skapa tillräckligt med kompetens; fortsätta utbilda i universiteten, vidareutveckla och omställningsutbilda operatörer, kvalitetsingenjörer etcetera från industrin och rekrytera internationellt, säger Carlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.