66.000 nya tillfälliga asylplatser

Uppdaterad
Publicerad

Kommuner, företag och föreningar har skakat fram sammanlagt 66.000 asylplatser. Landshövding Sven-Erik Österberg har noggrant sökt igenom landet på lokaler som kan användas.

– Det är ett ansträngt läge, nu har vi dammsugit landet på det som finns kvar. Jag är ändå nöjd med att vi har hittat 66.000 platser, vi hade 60.000 som mål, säger Sven-Erik Österberg, landshövding i Norrbottens län.

Han har haft en dryg vecka på sig att via länsstyrelserna inventera möjliga tillfälliga boenden runt om i landet.

#flykt

Istället för tält

– Vi har haft kort om tid, vi har inte kunna bedöma kvaliteten på de här platserna. Men det handlar om förläggningsboenden och turisthotell, så att folk får tak över huvudet och värme i stället för att bo i tält, säger han.

Hur snabbt boendena kan bli tillgängliga vet han inte.

– Det kan vara väldigt olika. En del, som hotellen, kan nog komma igång rätt snabbt. Men andra som måste utrustas tar längre tid, säger han.

Vissa län, som Norrbotten, Västernorrland, Gotland och Västerbotten, har hittat många tusentals platser. Andra, som Uppsala län, har bara lyckats skaka fram något hundratal.

– Det är klart att det finns skillnader. Men man ska vara försiktig med att vara kritisk. Det råder ingen tvekan om att alla velat hjälpa till, fast storstadslänen har ett så hårt tryck ändå, säger han.

Oro för framtiden

Många av kommunerna har uttryckt oro över bland annat skola för de asylsökande och ersättning till kommunerna för kostnaderna, berättar han.

– Det har kommit fram i andra sammanhang, men vi trycker på det i vår rapport också, säger han.

Han vet inte hur länge de här platserna kan räcka.

– Vi bedömer att vi gjort en ordentlig genomlysning. Det är klart att jag känner en oro för hur det kan bli om det här fortsätter, säger Sven-Erik Österberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet