Foto: Scanpix

69.000 svenskar är dollarmiljonärer

Uppdaterad
Publicerad

Antalet dollarmiljonärer och deras förmögenheter växte förra året – både i världen och i Sverige. Något som väckt förvåning.

De senaste åren har förmögenheten i världen stått ganska stilla – men när konsultbolaget Capgemini nu räknat hur många människor som 2012 hade motsvarande en miljon dollar i investeringsbara tillgångar, som aktier och pengar på banken, ser man den största förändringen sedan 2009.

– Det som förvånar oss nu är att både förmögenheten och antalet dollarmiljonärer i världen har ökat med nästan tio procent, säger Krister Rydmark, ansvarig för finansiella tjänster på Capgemini.

”Starka kronan har bidragit”

USA är landet där flest dollarmiljonärer finns, följt av Japan och Tyskland. Men även i Sverige finns många – och antalet har stigit.

– Här har de ökat med hela 14,3 procent till drygt 69.000 personer. Det är i första hand den svenska aktieutvecklingen som har drivit det men i viss mån även den starka kronan som har bidragit.

Att de svenska dollarmiljonärerna växt så till antalet förvånar Krister Rydmark.

– Vi har ju ändå haft en hel del oro i världen och det smittar ju av sig även på den svenska marknaden.

De köper inte snabba bilar

Enligt rapporten World Wealth Report, som i år genomförs för sjuttonde året i rad, blev världens dollarmiljonärer förra året en miljon fler. De omfattar nu 12 miljoner människor vars gemensamma rikedomar uppgår till svindlande 46,2 biljoner dollar.

– Det motsvarar ungefär 80 svenska bruttonationalprodukter, säger Krister Rydmark.

Han slår bort tanken på att det är snabba bilar och fina båtar som miljonärerna lägger sina pengar på.

– Man spårar en viss försiktighet i krisens spår och de är väldigt försiktiga i sina strategier. Man placerar en tredjedel av sina förmögenheter på vanliga bankkonton, sedan har man aktier, fastighetsinnehav och även vissa andra tillgångar. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.