Så här tycker Svenskarna on #Metoo. Se resultat från Novusundersökningen. Foto: Mikael Eriksson/SVT

7 av 10 svenskar tror att me too-uppropen kommer leda till förändring

Uppdaterad
Publicerad

Me too-uppropen har gått som en löpeld genom Sverige den senaste månaden och resulterat i upprop från kvinnor i olika branscher, kända profiler och chefer har tvingats lämna sina arbetsplatser. Men kommer det att leda till en förändring i samhället? 7 av 10 svenskar tror det.

Novus ställde frågan till 1.022 personer om de tror att me too-uppropen kommer att leda till någon förändring och både män (67 procent) och kvinnor (72 procent) svarade ja.

Störst tilltro till uppropen finns i storstäder och hos M-väljare medan lägst förtroende för dess påverkan finns hos Sverigedemokraternas väljare. Bland den majoritet hos både män och kvinnor som tror att det leder till förändring tror 74 procent att det kommer att resultera i att kvinnor kommer att ändra sitt beteende – genom att anmäla eller säga ifrån mer.

Kampanjen #MeToo

För djupt rotat

Nina Rung, kriminolog och föreläsare om sexuella övergrepp, tror att det beror på att många anser att beteendet är för djupt rotat, men också att det bygger på att synen inte förändrats på vem som bär ansvaret.

– Det är inget nytt att folk anser att det är kvinnors beteenden som ska ändras. Retoriken om att kvinnor inte ska springa med hörlurar, inte ha för kort kjol eller dricka för mycket för att undvika att bli förgripna på, finns kvar.

Bland de 19 procent som svarade att de inte trodde att me too-uppropen kommer att leda till förändring ansåg nästan hälften (47 procent) av männen att det var ett isolerat problem med några få som kränker kvinnor. Endast 21 procent av kvinnorna tyckte att det var ett isolerat problem, 62 procent ansåg istället att sexuella trakasserier är så djupt rotat att me too inte spelar någon roll.

– Kvinnor har samlat mod och kraft och berättat om sin utsatthet. Vi har kommit med fakta, statistik och vittnesmål. Nu är det dags för männen att rannsaka sig själva och se hur de kan bidra till att det här upprör, säger Nina Rung.

”Flyttar fokus för att ducka ansvar”

Hon tror att det är svårt för män att se strukturer, eftersom de inte uppfostrats till det.

– Män är uppfostrade till att vara individ i första hand och se på saker utefter vad som är bäst för individen och ser sig som kollektiv i kanske tredje hand, medan kvinnor ser till vad som är bäst för gruppen. Som priviligierad är det svårt att se förtrycket.

Trots att 70 procent av de tillfrågade män och kvinnorna tror på förändring efter me too, är det 81 procent som inte anser att uppropet har påverkat dem eller deras beteende. Siffran var hög hos såväl män (84 procent) och kvinnor (78 procent).

– Det kan vara svårt att se sin egen utsatthet eller att koppla samman samhällsstrukturer med sig själv. Men det kan också vara ett sätt att skjuta frågan längre bort från sig själv genom att till exempel ta upp något annat och förskjuta fokus för att ducka ansvar och låta allt fortsätta som det var, säger Nina Rung.

Så gjordes undersökningen:

Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av SVT och genomfördes i Novus Sverigepanel med 1022 intervjuer på ett riksrepresentativt urval på åldern 18 – 79 år den 23 – 29 november 2017. De tillfrågade fick svara på fem frågor med följdfrågor där de antingen fick fick välja om de höll med om olika påståenden eller välja om hur mycket de instämmer. Kategorierna för instämmande var: Instämmer helt, instämmer delvis, instämmer inte särskilt, instämmer inte alls, vet ej, instämmer helt/delvis och instämmer inte särskilt/inte alls.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet