7 december: Nattens nyheter

Uppdaterad
Publicerad

Demokratsenator vinner avgörande val i Georgia

Senatorn Raphael Warnock från Demokraterna besegrade den republikanske utmanaren Herschel Walker i ett omval i delstaten Georgia natten mot onsdag, vilket säkerställde Demokraterna en direkt majoritet i senaten under resten av president Joe Bidens mandatperiod.

Warnocks seger ger en majoritet på 51-49 i senaten vilket förbättrar partiets utsikter att behålla sin majoritet 2024.

Den sittande demokraten fick även flest röster i den första valomgången tidigare i november, men lyckades inte i det jämna valet säkra de 50 procent av rösterna som krävs för att undvika en andra valomgång.Han har kampanjat intensivt sedan dess, och hade tidigt i rösträkningen ett försprång.

Tusentals tyskar demonstrerar – för att stödja Ryssland

Rysslands invasion av Ukraina har fördömts på bred front i Europa. Men i östtyska Chemnitz arrangeras varje måndag ett demonstrationståg med den ryska flaggan vajande.

– Man kan inte bara säga att Ryssland är världens store angripare som måste frysas ut, säger demonstranten Hans Köhler till SVT Nyheter.

När SVT Nyheter besöker Chemnitz på måndagskvällen deltar åtminstone ett tusental personer i demonstrationståget, alltifrån medlemmar i det nationalistiska partiet Alternativ för Tyskland, till personer som har drabbats ekonomiskt när banden med Ryssland och den billiga ekonomin har kapats.

Argentinas vice president dömd till sex års fängelse

Argentinas vicepresident Cristina Fernández de Kirchner döms av en domstol i landet till sex års fängelse för korruption.

Hon förbjuds också att upprätthålla någon form av offentligt ämbete under resten av sitt liv.

Den 69-åriga peronisten dömdes av en panel med tre domare.

Fernández de Kirchner, som var Argentinas president mellan 2007 och 2015, anklagas för att ha tagit emot mutor i miljardklassen vid upphandlingar av offentligt finansierade projekt. Själv nekar hon till anklagelserna.

Eftersom Fernández de Kirchner är vicepresident åtnjuter hon immunitet och kan inte sättas i fängelse.

Domen kan inte vinna laga kraft förrän de överklaganden – som väntas – har hanterats, vilket kan ta flera år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer