Sex greps efter nattens upplopp

Uppdaterad
Publicerad

Flera ungdomar har gripits efter ännu en orolig natt i Husby. Bilbränder och stenkastningar har avlöst varandra på ortens gator – enligt polisen rådde en hatisk stämning.

– Sex ungdomar greps. En överlämnades till sina föräldrar då han var 15 år gammal. Tre sitter kvar och åklagare kommer nu att kopplas in, säger Kistas närpolischef Jörgen Karlsson till SVT Nyheter.

Enligt Jörgen Karlsson har hundratals människor varit inblandade i oroligheterna, gripandet av de sex ungdomarna är bara att skrapa på ytan.

Man har fått in videomaterial både inifrån och utifrån polisen som ska gås igenom, och ett flertal vittnen ska ha funnits att höra under gårdagen.

På Twitter skriver Emil Andersson, chef för ingripandesektionen i Västerort, att cirka 200 ungdomar var ”ordningsstörande”  i slutet av nattens insats. Han förklarar också varför polisen hittills endast gripit sex personer.

Enligt Emil Andersson är tre av de som greps under natten folkbokförda i andra områden i Stockholms län än i Husby.

– Många undrar varför vi har gripit så få. Att rädda liv går i första hand, det vill säga att skydda brandkåren så att de kan jobba.

Polis drog vapen

Polisen hade kallat in extra förstärkning inför natten. Men läget var spänt. Expressen har publicerat en video där några poliser drar vapen mot ungdomar. Jörgen Karlsson kan bekräfta att det vid ett tillfälle varit nödvändigt.

– Vi har fått in uppgifter om att det bedömts ha varit ett såpass trängt läge, säger han.

Sju poliser uppges ha skadats, men ingen har behövt föras till akuten. På Twitter skriver Emil Andersson:

– Kollegorna har mestadels fått sten på sig, på armar och ben med mera. Troligtvis en del blåmärken.

Inga övriga personer har sökt vård för skador som orsakats i samband med nattens oroligheter, säger lokala vårdcentraler till SVT Nyheter.

Polisen kommer att fortsätta ha hög närvaro i Husby under dagen, men enligt närpolischef Jörgen Karlsson är det svårt att förhindra ytterligare oroligheter från att uppkomma.

– Har de väl bestämt sig är det svårt att hindra det.

”Det har varit kaos”

Enligt polisen har man räknat till elva bilbränder, tre containerbränder och två bränder i återvinningscentraler efter upploppen.

– Det har varit smällar, stenkastning, bilar som brinner, kravallpolis – kaos, säger Bodil Werner som bor i Husby till SVT:s reporter Caroline Kernen.

Strax efter midnatt började en bil brinna och elden spred sig till ytterligare tre bilar utan att räddningstjänsten kunde släcka den. Kravallutrustad polis med hundar försökte skingra stenkastande ungdomar för att kunna få igång släckningsarbetet.

Tidigt på morgonen hade brandkåren, under polisbeskydd, släckt bilbränderna.

Barn bland upploppsmakarna

Polisen presstalesman Diana Sundin rapporterade under natten att det rådde en otäck, nästan hatisk, stämning i Husby under natten. Hon berättade även att det fanns barn bland dem som deltagit i upploppen.

– En del är tolv, tretton år, en del är ungdomar, och i kväll har vi sett en hel del vuxna kriminella bland dem. Som mest var det 70 människor som angrep poliserna.

Vid tvåtiden i natt var stämningen hätsk och fyra bilar hade satts i brand, enligt SVT:s reporter Caroline Kernen.

Oroligheterna spred sig också till Fittja, söder om Stockholm. Där kastade ett 30-tal ungdomar sten på tunnelbanetåg, räddningstjänst och polis. Bränder anlades i två bilar och tre containrar, skriver polisen på sin hemsida.

Lugnt på morgonen

Vid fyratiden på tisdagsmorgonen hade stämningen lugnat ned sig i Husby enligt polisen. Ingen ska ha kommit till skada.

Mehrdad Gholizadeh möttes av en utbränt vrak när han skulle sätta sig i bilen för att åka till jobbet i morse.

– Det känns förjäkligt. Jag fick bilen för två veckor sedan, alldeles ny.

Uppgifter om att polisen ska ha använt övervåld och kallat personer för neger och apa under oroligheterna har framkommit. Personer som SVT har pratat med i natt vittnar om kränkande behandling från poliserna.

– Vi ska vara schyssta. Vi ska använda riktiga ord. Men sedan är det ju så att om det är en väldigt upphetsad stämning och man får en sten i hjälmen så att hela huvudet ekar så kanske man säger saker som man inte borde. Det är inte bra, men det är mänskligt, säger polisens presstalesman Diana Sundin.

”Känner maktlöshet”

Rami Al-khamisi från ungdomsorganisationen Megafonen, som gästade Aktuellt på måndagskvällen, säger att våldet har stark koppling till händelsen där polisen sköt en 69-årig man till döds för en vecka sedan.

– Den här ilskan från ungdomarna är riktad mot polisen men också ett symtom på ett större samhällsproblem där vi har en generation av ungdomar som känner maktlöshet, hopplöshet inför framtiden och känner sig svikna av flera samhällsfunktioner, säger han.

Enligt Arbetsförmedlingens rapport ”Ungdomar på och utanför arbetsmarknaden” var Husby ett av de områden i Sverige där ungdomar mellan 16 och 19 år arbetade och studerade i lägst grad. 2010 var det 570 ungdomar som varken arbetade eller studerade, vilket motsvarade 20 procent av ungdomarna i området.

Rapporten lyfte fram de 38 stadsdelar som tecknade lokala utvecklingsavtal med regeringen för perioden 2008-2010, där stadsdelarna ingick ett samarbete med polismyndigheterna, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen.

Gemensamt för stadsdelarna var låg förvärvsfrekvens, högt uttag av långvarigt försörjningsstöd och många ungdomar som inte hade behörighet till gymnasieskolan. I stadsdelarna Herrgården i Malmö och Rinkeby i Stockholm var det flest ungdomar som saknade gymnasieutbildning, 65 respektive 60 procent.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stockholmsupplopp

Mer i ämnet