Denna bild från okänt datum visar huvudgrindarna till nazisternas koncentrationsläger Auschwitz I i Polen. Sovjetiska styrkor befriade den 27 januari 1945 lägret och därför högtidlighålls Förintelsens minnesdag den dagen varje år. Foto: TT/AP

75 år sedan befrielsen av Förintelselägret Auschwitz

Publicerad

Den 27 januari är Förintelsens minnesdag. Runtom i Sverige och världen högtidlighålls minnet av de miljoner människor, varav sex miljoner judar, som nazisterna dödade.

Att minnesdagen infaller på just detta datum beror på att det är samma datum som då nazisternas förintelseläger Auschwitz Birkenau i Polen befriades, 1945.

I år är det 75 år sedan, och runtom i världen högtidlighålls årsdagen. Minnesstunder har redan hållits inför själva datumet. Tidigare i veckan besökte statsminister Stefan Löfven (S) Israel för en stor manifestation i Jerusalem.

Där hade ledare från hela världen möttes under rubriken ”Att minnas Förintelsen, att bekämpa antisemitism”. Både för att minnas befrielsen av lägren 1945, men också för att diskutera antisemitism i dag.

Högtidlighålls runtom i Sverige

– Det är en väldigt stark upplevelse av en av mänsklighetens kanske mörkaste perioder, sade Löfven till TT vid besöket.

– Förintelsen är ju det, och vi måste våga och orka ta till oss det hemska, våldet och förödmjukelsen och kanske det allra viktigaste, att det här inte var något som bara kom med Nazityskland, att det bara var nazister i uniform, utan det var även vanliga människor som bidrar till antisemitismen.

När FN 2005 förklarade den 27 januari som internationell minnesdag så hade den i Sverige redan varit en minnesdag i flera år. Minnesdagen högtidlighålls också på många ställen runtom i Sverige, bland annat med manifestationer och utställningar.

Fakta: Förintelsen

Förintelsen kallas nazisternas folkmord på judar, romer och andra folkgrupper före och under andra världskriget. Nazisterna ville förinta alla judar. Enligt FN:s officiella siffra krävde Förintelsen cirka sex miljoner judars liv.

Auschwitz är det tyska namnet på staden Oswiecim i södra Polen. Här byggdes det största och mest beryktade nazistiska koncentrations- och utrotningslägret under andra världskriget. Mellan en och två miljoner människor dog i Auschwitz.

Sobibor, Treblinka och Belzec var tre andra förintelseläger i nuvarande Polen. Efter kriget flydde kommendanten för de två förstnämnda lägren, Franz Stangl, till Brasilien. Han utlämnades senare till dåvarande Västtyskland där han ställdes inför rätta och dömdes 1970 till livstids fängelse, men han dog redan året därpå av hjärtsvikt.

Källa: Nationalencyklopedin (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.