De kurdiska självstyret i nordöstra Syrien har i samarbete med Sverige utvisat ett flertal kvinnor som misstänkts för krigsförbrytelser. Foto: TT

8 av 11 utredningar mot utvisade IS-kvinnor nedlagda

Uppdaterad
Publicerad

Majoriteten av utredningarna mot de IS-kvinnor som utvisats till Sverige har lagts ned i brist på bevis. Det visar en genomgång som Sveriges Radio Ekot gjort.

Sedan september har elva kvinnor varit anhållna och delgivits misstanke om krigsförbrytelser. Detta sedan de landat i Sverige efter att ha utvisats av kurder efter att ha hållits fängslade i läger, i nordöstra Syrien.

Åtta av utredningarna har lagts ned. Kammaråklagare Hanna Lemoine, som lett tre av förundersökningarna, säger till Ekot att det är svårt att utreda denna typ av brott då man inte har tillgång till brottsplats, vittnen och målsägande.

De tre utredningar som fortfarande pågår gäller kvinnor som har anlänt Sverige relativt nyligen.

Omkring hundra kvinnor beräknas ha rest från Sverige till Syrien sedan 2012 för att ansluta sig till våldsbejakande islamistiska grupper och delta i krig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.