SVT kan erfara att Socialdemokraterna går med på att öka anslaget till försvaret med mångmiljardbelopp. Foto: Henrik Montgomery/TT-Anders Wiklund/TT

SVT erfar: S går med på miljardökning till försvaret

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna ställer sig nu bakom prislappen för det nya utökade svenska försvaret, erfar SVT Nyheter. Det handlar om en kraftig ökning från nuvarande 54 miljarder kronor till 84 miljarder kronor år 2025.

De fyra borgerliga partierna och Sverigedemokraterna har sedan tidigare ställt sig bakom Försvarsberedningens kostnadskalkyl, att försvaret ska få ökade anslag till 1,5 procent av BNP, vilket är något mer än 84 miljarder kronor. Dock kvarstår frågan om hur det kraftigt ökade anslaget ska betalas och var pengarna i så fall ska tas ifrån.

Partierna har ännu inte kommit överens i frågan och sitter just nu i intensiva förhandlingar för att nå en uppgörelse. Enligt uppgifter till SVT anser Socialdemokraterna att det blir svårt att finansiera kraftigt höjda försvarsanslag i kombination med skattesänkningar.

Det kan innebära att Socialdemokraterna vill skriva in en reservation kring finansieringen i Försvarsberedningens slutrapport, som ska läggas fram den 14 maj.

Borgerliga ledamöter kritiska

Flera borgerliga ledamöter i försvarsberedningen, bland andra Allan Widman (L), har varit kritiska till att Socialdemokraterna så nära slutförhandlingarna inte har gett besked om ekonomin.

Detta sen försvarsminister Peter Hultqvist så sent som i mars, i en intervju med Ekot, underströk vikten av att beredningens förslag går att genomföra “inom de ekonomiska ramar som anvisas”.  

I beredningen, som leds av tidigare försvarsminister Björn von Sydow (S), finns det en bred enighet om att Sveriges militära försvar behöver utökas kraftigt. Samtliga riksdagspartier är representerade. Försvarsberedningen har arbetat i två års tid med ett förslag om hur försvaret av Sverige ska utformas de kommande åren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.