Denna veckas utbetalning från a-kassan dröjer till tisdag nästa vecka. Arkivbild. Foto: Izabelle Nordfjell/TT

A-kassornas utbetalningar dröjer till tisdag

Uppdaterad
Publicerad

Den planerade omstarten av Sveriges a-kassors system dröjer.

Därmed får de uppemot 35 000 berörda medlemmarna vänta till på tisdag för att få den här veckans ersättning.

Det var tidigare sagt att torsdagens planerade utbetalning skulle betalas ut nu på fredag, men det löftet höll inte. Nytt besked är alltså tisdag nästa vecka.

– Prognosen är väldigt god för att det ska gå på tisdag, säger Sveriges a-kassors kommunikationschef Johan Ahlgren till TT.

De flesta av de 24 a-kassorna betalar ut sina pengar veckovis på torsdagar. Det rör sig i runda slängar om 250 miljoner kronor som ska betalas ut för den här veckan.

Bakgrunden är den ”cybersäkerhetsrelaterade incidenten” som Sveriges a-kassors system upptäckte i fredags. Sedan dess har systemen varit nedstängda i väntan på en undersökning av vad som har hänt och vilka eventuella skador som kan ha åsamkats systemen.

– Vi måste säkra upp att det verkligen är tryggt att öppna upp systemen. Det är system för 24 olika a-kassor som måste fungera i varje hörn och skrymsle. Det är ett enormt kontrollarbete i förväg, säger Johan Ahlgren.

Någon detaljerad information om incidenten – han vill inte kalla det för en fastställd cyberattack – kan han inte ge. Man vet inte än vad syftet har varit.

– Men det är en mycket allvarlig incident. De som är mest drabbade i det här är de som väntar på sin ersättning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.