17-åriga Abdirahman Mohammed Ahmed höll inte med Gudrun Schyman och Unga feministers leding – och fick sparken. Foto: TT/Unga Feminister

Abdirahman försvarade Paolo Roberto – fick sparken av Fi:s ungdomsförbund

Uppdaterad
Publicerad

Abdirahman Mohammed Ahmed, 17, skrev en debattartikel på SVT Opinion om att feminister borde fokusera på viktigare problem än Paolo Robertos bröstskämt. Samma kväll fick han sparken från styrelsen i Feministiskt initiativs ungdomsförbund.
– Jag blev häpen. Jag trodde att man kunde stå för jämställdhet och individers rätt att uttrycka sig fritt samtidigt, säger han.

Paolo Roberto publicerade den 27 februari ett inlägg på Instagram med texten ”Bröst bevisar att män kan fokusera på två saker samtidigt”. Det ledde snabbt till hård kritik, bland annat från Feministiskt initiativs partiledare Gudrun Schyman, som kallade inlägget sexistiskt i Kanal 5-programmet ”Breaking news med Filip och Fredrik”.

– Det är förjävligt. Speciellt när det är massor av män som skrattar åt det, sade hon i programmet, enligt Expressen.

”Fokusera på verkliga problem”

Men Abdirahman Mohammed Ahmed, 17 år från Vaggeryd utanför Jönköping, som fram till i tisdags kväll var sekreterare i FI:s ungdomsförbund Unga feministers (UF) styrelse, höll inte med.

”Sverige står för en ökning i hedersrelaterat våld, samtidigt som allt fler kvinnor rapporterar om att de inte vågar gå ut på nätterna. Istället för att fokusera på dessa verkliga problem – väljer nu media och framstående kulturpersoner att rasa kring ett bröstskämt”, skrev han i en debattartikel på SVT Opinion, som publicerades på tisdagskvällen.

 Samma kväll kontaktades han av de sammankallande i UF:s styrelse.

”Bäst att gå separata vägar”

”De åsikter som lyfts fram är ingenting Unga feminister kan stå bakom”, skrev Hedda Tingskog, sammankallande i styrelsen. När Abdirahman Mohammed Ahmed förklarade att han själv stod för åsikterna i texten och inte tänkte dra tillbaka artikeln fick han svaret:

”Om det är så du känner så är det nog bäst att vi går våra separata vägar här.”

Konversation mellan Hedda Tingskog, Jakov Öster på Unga Feminister och Abdirahman Mohammed Ahmed. Foto: Abdirahman Mohammed Ahmed

”Ser ej lättvindigt på sexism”

Hedda Tingskog, sammankallande i Unga feministers styrelse, säger till SVT Nyheter att Abdirahman Mohammed Ahmed inte har avskedats, utan att han valt att lämna sin plats i styrelsen eftersom han inte velat dra tillbaka debattartikeln.

– Vi som företrädare för en politisk organisation har såklart förtroende från våra medlemmar att representera vår politik. Då har han valt att avgå för att kunna publicera den här artikeln.

Vad i debattartikeln är det som inte kan ses som representativt?

– Vi vänder oss mot sexism i alla dess former. Alla ska vara trygga i det offentliga rummet. Vi ser mycket allvarligt på sexistiska skämt. Det är alltså inget vi ser lättvindigt på. Om han inte håller med om de generella problemen för de strukturella problem som finns i samhället så kanske inte Unga feminister är rätt forum för honom, säger Hedda Tingskog.

Medverkar i Opinion live

På torsdag medverkar Abdirahman i SVT-programmet Opinion live för att debattera frågan.

– Jag tror att man behöver jobba för jämställdhet, men inte på bekostnad av yttrandefriheten. Man behöver inte anklaga folk för att vara sexister när de inte är det, på grund av ett skämt, säger han.

Feministiskt initiativs partiledare Gudrun Schyman har avböjt att kommentera med hänvisning till att saken rör Unga feminister.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.