Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Adaktusson kniper toppost i KD: ”Något av det finaste man kan få”

Publicerad

Det blev Lars Adaktusson som gick segrande ur striden på Kristdemokratenas riksting.

Det blev strid om posten som 2:e vice ordförande i Kristdemokratena. Det blev EU-parlamentarikern Lars Adaktusson som vann omröstningen med 150 röster. Emma Henriksson, som var valberedningens förslag, fick 117 röster.

– Ni har gett mig något av det finaste man kan få, ert förtroende. Jag vill från djupet av mitt hjärta tacka för förtroendet och de vänliga orden, generositet och vänskap, sa Lars Adaktusson efter att det blev klart att han vunnit valet till 2:e vice ordförande.

Vikten av europeisk erfarenhet

Till SVT Forum säger Lars Adaktusson att han ser fram emot det nya uppdraget. Han hoppas kunna tillföra sina erfarenheter från EU-parlamentet med fokus på utrikespolitiken och mänskliga rättigheter.

Att två av de tre ledande i partiet – Adaktusson och partiledaren Ebba Busch Thor – inte sitter i riksdagen, tycker han inte är något allvarligt problem.

-Jag har förståelse för det argumentet, samtidigt så tycker jag att man i den svenska debatten underskattar betydelsen av Europaparlamentet. Detta för att de besluten som fattas i Europaparlamentet påverkar oss lika mycket som de som fattas i den svenska riksdagen, säger Lars Adaktusson till SVT Forum.

Vill att barnmorskor ska kunna vägra utföra aborter

I flera frågor har Adaktusson en avvikande åsikt än övriga partiledningen, bland annat vill han införa rätt till samvetsfrihet för barnmorskor som inte vill utföra aborter. Han har även tagit ställning mot homosexuellas rätt att adoptera barn. I samband med att partiledaren Ebba Busch Thor gick med i Pride-paraden kritiserade han evenemanget eftersom det enligt Adaktusson står i strid med synen på kärnfamiljen och äktenskapet.

– Jag har en annan bakgrund än vad övriga presidiemedlemmar. Jag skulle tro att de som har nominerat mig ser till min bakgrund, dels i journalistiken, dels i Europaparlamentet, säger Lars Adaktusson.

Kristdemokraternas riksting pågår under helgen i Uppsala och direktsänds på SVT Forum.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer