Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Claes Borgström: ”Uppseendeväckande uppgifter” Foto: Fredrik Persson, TT

Advokat: ”Uppseendeväckande uppgifter”

Uppdaterad
Publicerad

Inom fem månader ska Palmeåklagaren ge besked ifall nytt åtal kommer väckas i Sveriges största mordgåta. Åklagare Krister Petersson säger i SVT:s Veckans brott att han har ”högintressanta spår” och att han har kommit närmare en lösning på vem som mördade statsminister Olof Palme.
– Det är naturligtvis uppseendeväckande uppgifter så lång här tid efteråt, säger advokat Claes Borgström.

Det var den 28 februari 1986 som statsminister Olof Palme mördades. Och sedan dess har många teorier och ledtrådar förekommit.

– Man går knappast ut på det här sättet som åklagare om man inte har någonting på gång. Han skulle lika gärna ha kunnat väntat ytterligare någon månad och säga att de lägger ner det hela. Men när han uttrycker sig på det här sättet får man en känsla av att de har någonting som kan leda till åtal, men det är svårt att veta, säger advokat Claes Borgström, som har kopplingar till Socialdemokraterna.

Skeptisk till fällande dom

Åklagare Krister Petersson är förtegen om vad för slags ”högintressanta spår” eller uppgifter det rör sig om. Inte heller om det handlar om att åtal kan väckas mot en faktiskt misstänkt gärningsperson.

– Om det finns ett unikt erkännande då måste det handla om vapnet. Kanske till och med att någon pekat ut var vapnet finns så att man kunnat få fram teknisk bevisning. Det skulle kunna sätta det hela i ett nytt sammanhang, säger Claes Borgström.

– Även om åklagaren skulle väcka åtal har jag svårt att tänka mig att det kommer leda till en fällande dom.

Se mer i klippet ovan.

Här kan du se hela direktsändningen om Veckans brotts avslöjande

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Veckans brott

Mer i ämnet