Foto: SVT

Advokat varnad efter SVT:s avslöjande om penningtvättkunder i SEB

Publicerad

En advokat med uppdrag i ett svenskt bolag har efter SVT:s avslöjande om misstänkt penningtvätt bland SEB-kunder, nu varnats av Advokatsamfundet. Han ska också betala 10 000 kronor i straffavgift.

– Advokaten har bistått bolaget i rättsliga frågor utan att ta reda på tillräckligt mycket om bolaget. Det är man skyldig att göra enligt rättegångsbalken. Som advokat får man inte främja orätt, säger Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander.

Det var efter SVT:s avslöjande i höstas som Advokatsamfundet tog upp ärendet.

Uppdrag Granskning avslöjade att SEB haft nästan 200 kunder med misstänkt penningtvätt i Baltikum. Det visade sig att en av kunderna, ett bolag registrerat i Brittiska Jungfruöarna, haft ägarintressen i en före detta teleoperatör med säte i Skåne. SEB-kunden hade också gjort transaktioner med ett bolag med kopplingar till Magnitskij-härvan i Ryssland.

Enorma tillgångar förklarades inte

SVT:s granskning visade att teleoperatören i Skåne tagits över av ryska intressen, gjort sig av med teleoperatörverksamheten och därefter haft belopp och tillgångar i 100-miljonersklassen som inte förklaras i årsredovisningarna.

Den Stockholmsbaserade advokaten, fick redan 2003 frågan om att bli delgivningsbar person i bolaget eftersom ingen av styrelseledamöterna var bosatt i Sverige.

Hjälpt bolaget med bolagsrättsliga ärenden

Sedan dess har han, enligt beslutet från Advokatsamfundet, biträtt bolaget i tvister om betalningskrav och hjälpt bolaget med bolagsrättsliga ärenden, under åren 2007-2016. Under 2018 fick han besked att bolaget skulle likvideras.

Advokaten uppger för advokatsamfundet att han inte kände till det ägarupplägg som SVT avslöjade i höstas. 2016 togs bolaget över av ett företag registrerat i Edinburgh, som i sin tur ägdes av SEB-kunden i Brittiska Jungfruöarna och ett bolag i Dubai. Enligt företrädaren i Estland var det ett sätt för de ryska ägarna att avveckla bolaget.

”Skyldig att informera sig om ägarstruktur”

Om det förekommit verklig penningtvätt via det skånska bolaget är inte klart. Det SVT avslöjade var misstänkta transaktioner som banker är skyldiga att ställa frågor om. Samma gäller för en advokat som har uppdrag i ett bolag.

– I det här ärendet handlar det också om penningtvättslagstiftningen. Advokaten är skyldig att informera sig om ägarstruktur och verksamhet i klientbolag, säger Mia Edwall Insulander.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer