Advokaten: ”Aldrig varit med om en så kaotisk situation”

Uppdaterad
Publicerad

Mord, synnerligen grovt narkotikabrott, människorov. Det är tunga mål som fyller Sveriges tingsrätter efter att operation ”Trojan Shield” avslöjades i måndags.

– Jag har aldrig under 16 års tid varit med om så kaotisk situation, säger advokaten Ivan Fialdini till SVT.

SVT har begärt ut listor från landets tingsrätter gällande aktuella häktningsförhandlingar. Det är mängder grova brottsmisstankar som ska avhandlas runt om i Sverige.

Majoriteten av dessa mål har en sak gemensamt – de kom in till tingsrätten efter att den internationella jätterazzian ”Trojan Shield” genomfördes i måndags.

Operation ”Trojan Shield”

”Rörigt på kontoret”

Advokat Ivan Fialdini försvarar en 22-årig man som nu begärts häktad misstänkt för ett mord i Bromma i Stockholm i november förra året. Han beskriver situationen sedan i måndags som hektisk.

– Det är väldigt rörigt på kontoret. Jag har aldrig under 16 års tid varit med om så kaotisk situation utifrån mängden och tyngden på brottmålsuppdragen som kommer in, säger han och fortsätter:

– Det är de mer framträdande klienterna som har blivit gripna och det är större härvor. Det handlar om mord, synnerligen grova narkotikabrott, människorov och den typen av mål.

Överfulla häkten

SVT har granskat personerna som har gripits i Sverige efter ”Trojan Shield”. Det handlar bland annat om härvor med grova narkotikabrott som nystats upp och mordutredningar där nya bevis har lett till gripanden.

Jätterazzian har också resulterat i att situationen på landets häkten har försvårats. Enligt den senaste officiella siffran användes 99,7 procent av platserna, sedan i måndags har platssituationen pressats ytterligare.

SVT sände direkt från flera tingsrätter i Sverige under eftermiddagen. Se hela sändningen här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Operation ”Trojan Shield”

Mer i ämnet