Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör försvarsadvokaternas kritik mot utredningen i rättssalen. Foto: SVT, Lars Sander

Spionbroderns advokat varnade rätten: ”Får inte påverkas av media”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt experter kan den misstänkta mullvaden hos Säpo och Must – tillsammans med sin bror – ligga bakom en av Sveriges största spionfall någonsin. Men bröderna nekar till brott – under onsdagen hävdade den yngre broderns advokat Björn Sandin att hans klient inte haft en rimlig chans att försvara sig. Han varnade också rätten för att låta sig påverkas av mediebevakningen.

– Det har förekommit felaktiga slutsatser på grund av att stora och relevanta delar av den här förundersökningen är hemliga, säger han.

Rättegången mot de två bröderna – som står åtalade för att ha sålt uppgifter som hotar rikets säkerhet till den ryska underrättelsetjänsten GRU – präglas av ett stort hemlighetsmakeri. Nästan hela förhandlingen sker bakom stängda dörrar.

På brödernas begäran har dock Stockholms tingsrätt beslutat att delar av advokaternas sakframställningar ska vara offentliga och under onsdagen bemötte försvarsadvokaterna anklagelserna mot sina klienter.

Den äldre broderns advokat Anton Strand inledde med att underkänna flera av åklagarens argument – han anser att flera av de juridiska begrepp som finns med i åtalet har misstolkats och att hans klient därför inte kan dömas för spioneri.

”Har försökt lösa mycket svåra uppgifter på bästa sätt”

Han pekade också på att mannen som pekas ut som mullvad hos Säpo och Must har haft ett oklanderligt CV fram tills att han greps misstänkt för spioneri.

– Det finns inga synpunkter utan enbart mycket goda vitsord. De anklagelser som finns mot min huvudman tillbakavisas med bestämdhet, något felaktigt eller brottsligt har inte skett. Han har genomgående försökt lösa mycket svåra uppgifter på bästa sätt, säger Anton Strand och fortsätter:

– Min klient har under många år arbetat inom säkerhets- och underrättelsetjänst i svensk statsförvaltning. Han har inhämtat, upprättat och tagit del av stora mängder hemlig information på daglig basis. Arbetet har varit ytterst krävande, komplext och med stora risker för min huvudmans personliga säkerhet.

Advokaten varnar för medierna

Den yngre broderns advokat Björn Sandin anser att hans klient inte har fått en rimlig chans att försvara sig mot anklagelserna då han anser att åklagaren varit för luddig när det gäller exempelvis tid och plats för de begångna brotten.

Björn Sandin beskriver målet som speciellt då medieintresset är stort, och han varnade också rätten för just detta.

– Rätten måste vara väldigt noga med att inte medvetet eller omedvetet påverkas av vad som rapporteras i media. Det har förekommit tolkningar av innehållet i förundersökningen, spekulationer och dessutom felaktiga slutsatser på grund av att stora och relevanta delar av den här förundersökningen är hemliga, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bröderna har kopplingar till Iran, men om även misstankarna har koppling dit är ännu oklart. Se en sammanfattning av händelseförloppet i klippet. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.