Poliser undersöker den plats där en 20-årig man med Downs syndrom blev ihjälskjuten av polis i samband med att han bar ett leksaksvapen. Foto: TT

Advokatfirma: Låt oberoende enhet utreda dödsskjutningarna

Publicerad

Det behövs offentligt publicerade rutiner för utredningarna när poliser skjuter, och utredningarna bör skötas av en oberoende enhet, skriver advokater från advokatfirman Hurtig och Partners, på Dagens Nyheters debattsida.

”Nyligen sköts en 20-åring till döds av polisen. Vi kan se några problem med den kommande utredningen.” inleds debattartikeln.

Författarna skriver att polisens våldsanvändning måste utredas rättssäkert och på ett sätt som gör att allmänheten har förtroende för polisen. I vanliga fall när personer misstänks för våld med dödlig eller mycket allvarlig utgång så blir de häktade, men poliser tas oftast inte ur tjänst. Det saknas också rutiner för att förhindra att poliser pratar ihop sig eller påverkar varandras utsagor, skriver advokaterna.

I debattartikeln framför de några egna förslag på vad de kallar förbättringar av de internutredningar av fall där poliser dödat eller allvarligt skadat människor.

  • En oberoende, nationell, central enhet ska utreda.
  • Den ska bestå av både erfarna poliser och kriminaltekniker, och jurister utan polisbakgrund.
  • Det ska finnas offentligt publicerade riktlinjer för hur utredningarna ska gå till.

De skriver att det inte handlar om att misstänkliggöra poliser utan att ”en hög tilltro till polismän aldrig får bli ett skäl att underlåta en tuff granskning av deras ageranden.”

Utredningen av dödsskjutningen av en 20-årig man med Downs syndrom görs av en åklagare vid särskilda åklagarkammaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Eric Torell

Mer i ämnet