Offentliganställda har ett starkare lagskydd för sin yttrandefrihet än andra anställda. Arbetsförmedlingens personalchef Kurt-Ove Åhs säger att det är okej att twittra efter att han fått höra SVT:s inspelning. Foto: TT

AF-chef angrep anställd för twittrande

Uppdaterad
Publicerad

En chef på Arbetsförmedlingen angrep en medarbetare för hennes åsikter på Twitter. Facket är kritiskt och myndighetens personalchef tar avstånd från agerandet när SVT Nyheter spelar upp en inspelning från händelsen.

SVT har tidigare berättat om konflikter och arbetsmiljöproblem på Arbetsförmedlingens huvudkontor i Stockholm. Efter att ST-facket i februari krävde ett ingripande från ledningen valde en hög chef på huvudkontoret att lämna sin post.

Under hösten gjorde myndigheten en omfattande granskning av en enskild anställd på huvudkontoret. En av anklagelserna handlade om saker hon twittrat om arbetsgivaren och om bolaget Previa, som hade personalvårdande aktiviteter på arbetsplatsen.

”Det är inte så att man inte får twittra, men det kan vara svårt att skilja på person och på den roll man har på arbetet utifrån vissa delar då, som vi har tagit del av”, säger chefen, och läser sedan upp exempel på medarbetarens tweets:

”Du twittrade mer än så här men: 'Previa säger att vi alltid kan välja vilken energi vi ger ifrån oss. Påminner om ett väckelsemöte. Blamestorming eller brainstorming? Det är frågan. Fokus på medarbetarskapet men är det där problemet ligger? Vad har vi för kultur på arbetsplatsen? Känner vi varandra? Har vi gemensam bild av vad som ska göras?' och så vidare, det kommer ganska mycket Twitter.”

Ifrågasätts av facket

Medarbetarens fackliga företrädare ifrågasätter uppräkningen vid mötet:

”Sitter du och säger att Arbetsförmedlingen har synpunkter på det där?”

”På innehållet.”

”Det har ni alltså?”

”Ja. Utifrån den policy vi har genom sociala medier.”

Den facklige företrädaren frågar om chefen känner till grundlagen och att medarbetaren omfattas av denna, vilket chefen bekräftar.

ST-facket på Arbetsförmedlingen har efteråt varit mycket kritiskt mot att myndigheten haft synpunkter på medarbetarens twittrande.

– Det handlar ju om yttrandefrihet, säger Fredrik Andersson som är ST-fackets ordförande på Arbetsförmedlingen.

Starkare skydd

Offentliganställda har ett starkare lagskydd för sin yttrandefrihet än andra anställda. Medan privatanställda kan förlora jobbet på kritiska uttalanden om sin arbetsgivare, får en statligt anställd nästan uttrycka sig hur man vill.

– Vi har alla en lojalitetsplikt mot vår arbetsgivare och en yttrandefrihet mot staten. Men som offentligt anställd är ju staten också arbetsgivare, förklarar arbetsrättsexperten Paula Hogéus.

När SVT frågar Arbetsförmedlingens personalchef Kurt-Ove Åhs i vilken utsträckning myndigheten kan ha synpunkter på innehållet i anställdas inlägg i sociala medier, så svarar han först blankt nej.

Efter att SVT spelat upp inspelningen säger Kurt-Ove Åhs så här:

– Det är första gången jag hör upptagningen, och min ståndpunkt är att det är okej att twittra.

Ska man få jämföra arbetsgivaren med ett väckelsemöte på Twitter?

– Som sagt, du får twittra. Sedan har man ett förhållande till vår värdegrund, det är det svar man kan ge.

Tar avstånd

Kurt-Ove Åhs tar avstånd från chefens påstående vid mötet, att man utifrån Arbetsförmedlingens sociala medier-policy kan vara kritisk mot innehållet i de aktuella tweetsen.

– Jag tycker inte det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.