Henrik Vinge, presschef Sverigedemokraterna Foto: TT

Afa: Vi har färgat Vinges ytterdörr röd

Uppdaterad
Publicerad
Nätverket Afa (Antifascistisk aktion) skriver på sin hemsida att de varit hemma hos Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge och färgat hans ytterdörr ”lika röd som blodet han har på sina händer”. Vinge är tjänstledig men hans ersättare Christian Krappedahl säger att han inte kan bekräfta det som AFA skriver.

– Det är inga uppgifter som vi känner till och inget som jag kan bekräfta att det stämmer.

Kommer ni att göra någon polisanmälan?

– Inget är polisanmält i dag. I det enskilda fallet får vi vänta tills vi får mer uppgifter, säger Christian Krappedahl.

AFA skriver på sin hemsida: ”AFA Stockholm åkte hem till Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge och färgade hans ytterdörr lika röd som blodet han och alla andra sverigedemokrater har på sina händer!”

De skriver också att de lämnade ett meddelande i hans brevlåda där det bland annat står: ”Från och med nu kommer ni som företräder den fascistiska rörelsens parlamentariska gren att hållas ansvariga för samtliga mordbränder och våldsdåd som sker i nationalismens namn”.

Känner ni i Sverigedemokraterna er hotade av det här uttalandet?

– Politiskt våld är alltid ett hot mot det demokratiska samhället. Vi ser allvarligt på uttalanden både när de riktas mot oss och mot andra opinionsbildare. Vi tar avstånd från politiskt våld, säger Christian Krappedahl.

Vad säger du om att Afa påstår att ni är ansvariga för mordbränder och våldsdåd?

– Vi är ett politiskt parti som driver en mer restriktiv invandringspolitik. Vi kan inte hållas ansvariga för vad enskilda gärningsmän gör. Vi förhåller oss inte alls till den kopplingen, säger Christian Krappedahl.

Henrik Vinge har enligt Expressen varit sjukskriven sedan 7 oktober och skulle då vara det till 23 oktober. På hemsidan står han som tjänstledig, vilket alltså även Christian Krappedahl säger. Nu ska han enligt Krappedahl vara borta till 7 december.

Har hans frånvaro något att göra med aktionen som Afa säger sig ha utfört?

– Vi kommer inte att gå ut med varför han är sjukskriven, säger Linda Myrin, pressekreterare för Sverigedemokraternas riksdagsgrupp.

SVT Nyheter har sökt AFA Stockholm hittills utan framgång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer