Afghansk pojke får stanna tills vidare

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet att överlämna en 15-årig afghansk asylsökande pojke till Italien ska prövas på nytt. Det beslöt Migrationsverket på torsdagen efter nya uppgifter om pojkens hälsa.

15-åringen har tidigare vårdats inom den svenska barnpsykiatrin.

Det var nya advokatuppgifter om pojkens hälsa som ledde till att Migrationsverket i dag beslöt att inte överlämna 15-åringen till Italien. Pojken sökte först asyl i Italien och enligt den så kallade Dublinförordningen så ska hans fall därför avgöras där.

15-åringens advokat har hävdat att  pojkens hälsa är så dålig att en överlämning inte är möjlig, och efter nya uppgifter om hälsoläget så beslöt Migrationsverket att inte överlämna honom tills vidare.

– Jag blev väldigt väldigt glad. Men segern är inte vunnen än även om den akuta krisen över, säger pojkens gode man Annette Cromwell till SVT.

”Ömmande skäl”

Det finns en möjlighet att göra undantag från Dublinförordningen om det föreligger särskilda skäl, och Migrationsverket ska nu gå igenom de nya handlingarna.

– Det är det vi ska utreda nu, säger Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket till SVT.

Sveriges Radios Ekoredaktion har granskat överlämnade av ensamkommande flyktingbarn till Italien enligt Dublinförordningen.

Inte i något fall tidigare har domstolarna gjort undantag från huvudregeln att det är det första landet inom EU som en asylsökande kommer till som ska pröva ansökan.

Nytt EU-förslag på gång

Samtidigt aviserar EU-parlamentet en förändring av Dublinförordningen just för att stärka barnens rätt.

– Man ska alltid agera och fatta beslut som är i enlighet med barnens bästa. Det är ingenting i det här fallet som talar för att det är i barnens bästa att återföras till Italien, säger Cecilia Wikström(FP) till nyhetsbyrån TT.

Arbetsgruppen som hon ingår i ska lägga fram sitt förslag senare i höst.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.