Fallet med Thomas Anderssons pappa, 81-åriga Jan, har uppmärksammats av flera medier de senaste veckorna. Däribland av oss på SVT. Foto: SVT

Agenda om bristerna i vården av covidsmittade äldre

Publicerad

Omkring 4 000 svenskar har nu avlidit i covid-19. De flesta var äldre människor, över 70 år.

Knappt hälften av de avlidna äldre bodde i ett särskilt boende eller äldreboende som det brukar kallas.

Färsk statistik från Socialstyrelsen visar att en mycket stor andel av de äldre som avlidit på äldreboenden i sviterna av covid-19 – omkring 90 procent – aldrig erbjöds någon vård på sjukhus. De blev kvar på sina boenden och dog där. 

Vi har varit i kontakt med Socialstyrelsen vars statistiker påpekar att det inte går att utifrån uppgift om dödsplatsen utläsa exakt vilken sjukvård personerna har fått. Det finns flera alternativ till vård på sjukhus, till exempel korttidsboende eller ASIH (avancerad sjukvård i hemmet) samt den vård som primärvården kan ge.

Nyhetsbloggen

Men samtidigt har det visat sig att läkare som har fattat avgörande beslut för de äldre covidsjuka på särskilda boenden i en del fall gjort det över telefon – utan att på plats träffa och undersöka patienten. Det är en effekt av Socialstyrelsens rekommendation under pandemin, om att fysiska läkarbesök ska undvikas och bedömningar istället ska göras på distans.

På de särskilda boendena finns naturligtvis inte heller samma medicintekniska utrustning för vård som på ett sjukhus. Det gäller bland annat tillgången till syrgasbehandling.

Sedan vården av de covidsmittade på äldreboendena ifrågasatts av flera medier och allmänheten har Inspektionen för vård och omsorg (IVO) beslutat inleda en omfattande tillsyn av den vård och behandling som ges till personer på särskilda boenden. Samtliga 1 700 särskilda boenden för äldre i Sverige ska granskas.

Till Agendas studio kommer Thomas Andersson vars 81-åriga pappa Jan bor på ett äldreboende norr om Stockholm och som smittades av covid-19. Utan att ha träffat pappan beslutade ansvarig läkare – via telefon till sjuksköterskan på boendet – att Jan skulle få palliativ vård (vård i livets slutskede) med smärtstillande medel. 81-åriga Jan blev snabbt sämre men när sonen krävde att pappan skulle få näringslösning istället för morfin tillfrisknade han snabbt.

Agenda har talat med läkarföretaget med ansvar för äldreboendet där Jan Andersson bor. De vill av sekretesskäl inte kommentera enskilda patienter, men säger att de har följt Socialstyrelsens rekommendationer om att undvika fysiska läkarbesök på boendena.

Fallet med Thomas Anderssons pappa har uppmärksammats av flera medier de senaste veckorna. Däribland av oss på SVT.

Och det finns flera liknande fall, menar geriatrikprofessorn Yngve Gustafson som också medverkar i söndagens Agenda. Han är professor vid institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering vid Umeå universitet. Yngve Gustafson har en lång karriär bakom sig, bland annat som läkare på äldreboenden i 35 år.

I studion finns också avdelningschef Thomas Lindén från Socialstyrelsen. Han ansvarar för bland annat vägledningar, nationella riktlinjer och rekommendationer som gäller vården av äldre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet