Kvällens Agenda besöks bland annat av Ebba Busch Thor och Jan Björklund. Foto: SVT / Henrik Montgomery, TT

Agenda efter uppgörelsen: Busch Thor, Björklund och V-profilen om läget

Uppdaterad
Publicerad
Vad säger Ebba Busch Thor, Jan Björklund och Lars Ohly om överenskommelsen mellan C, L och S? Följ sändningen direkt och vår liverapportering från kvällens Agenda.

SVT rapporterade · Agenda med Ebba Busch Thor, Jan Björklund och Lars Ohly

I Agenda i kväll: Liberalernas partiledare Jan Björklund och Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor kommer att gästa studion. Andra gäster är den tidigare V-ledaren Lars Ohly och statsvetaren Tommy Möller. Dessutom blir det debatt mellan Daniel Suhonen, chef för den fackliga tankesmedjan Katalys och Thomas Bodström, före detta socialdemokratisk justitieminister. 
20.53
21.07
SVT:s Mats Knutson nyss i Aktuellt: "Min bedömning är att Vänsterpartiet kommer att släppa fram Stefan Löfven som statsminister"
21.08
Mats Knutson kommer också att analysera läget ytterligare i vårt uppsnack som drar igång här om två minuter.
21.13
Mats Knutson: "Jonas Sjöstedt står inför ett oerhört svårt vägval. Röstar han nej får eventuellt Ulf Kristersson frågan om att bli statsminister och då är det oklart om L och C kan hålla emot. Det andra alternativet är extraval."
21.14
Under måndagen kommer vi att få veta hur Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet ställer sig till Stefan Löfven som statsminister. Om man säger att det blir ett nej blir det tufft för talmannen som då snabbt måste lyfta fram en annan statsministerkandidat inför omröstningen på onsdag.
21.18
Nu Liberalernas partiledare Jan Björklund.
21.18
"Sverige måste få en ny regering"
21.19
"Överenskommelsen med S innehåller stora liberala reformer som S sagt nej till i decennier"
21.19
Jan Björklund säger vidare att det är viktigt att "ytterkantspartierna" inte får något inflytande.
21.20
"En mittenlösning exkluderar de båda ytterkantspartierna"
21.20
Varför får vi inte reda på Vänsterpartiets val förrän imorgon? Dom har väl haft möte ikväll?
Det fanns en chans att något skulle komma redan tidigt i kväll, men hittills har inget läckt från partistyrelsen i Vänsterpartiet. 
21.24
Jan Björklund säger åter att han litar på Ulf Kristersson när han säger att han inte tänker förhandla med Sverigedemokraterna. Samtidigt menar han att SD skulle kunnat pressa en sådan regering på samma sätt som V gjort för att få igenom politik under den föregående mandatperioden.
21.26
Blir det skarp politik av de utredningar man kommit överens om i uppgörelsen? All lagstiftning måste utredas. Men man måste hålla ögonen på om det blir politik av det eller inte, säger Jan Björklund.
21.27
Jan Björklund om vänsterns roll nu: Ska överenskommelsen bli till måste V släppa fram Löfven.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regeringsbildningen

Mer i ämnet